espanya

L’aritmètica per a la segona votació

Bastaria que un sol diputat canviàs del 'sí' al 'no' perquè no es produeixi la investidura dimarts

L%26apos%3Baritm%C3%A8tica+per+a+la+segona+votaci%C3%B3

Hi ha molts de nervis per l’estret marge amb què compta Pedro Sánchez per aconseguir la investidura. En les darreres hores alguns diputats han denunciat públicament pressions per canviar el sentit del seu vot. Ho va fer dissabte el representant de Terol Existeix i també la ministra en funcions Teresa Ribera, que ha explicat a Twitter que ha rebut missatges en què li demanen que voti en contra de la investidura.

Això ha fet que molts polítics parlin de ‘tamayazo’. Però, què és un ‘tamayazo’?

Aquest concepte es refereix a Eduardo Tamayo que juntament amb María Teresa Sáez es varen convertir en els dos trànsfugues més famosos de la política espanyola recent. El juny de 2003 Tamayo i Sáez acabaven de ser elegits diputats autonòmics del PSOE de Madrid. Rafael Simancas havia guanyat les eleccions i s’havia de convertir en president de la Comunitat de Madrid. Però Tamayo i Sáez es varen absentar en la votació de la investidura. Això va fer que es repetissin les eleccions i Esperanza Aguirre es va convertir en la presidenta madrilenya.

Aleshores a Madrid, la majoria depenia de dos vots. Ben igual que ara. Pedro Sánchez té assegurats 167 vots a favor i 18 abstencions, mentre que en contra hi hauria 165 diputats. Bastaria que un sol diputat canviàs del ‘sí’ al ‘no’ perquè hi hagués un empat. I en cas d’empat, no es produiria la investidura, perquè fan falta més sís que nos.

Com que l’equilibri de la investidura és molt fràgil, la socialista Adriana Lastra ha convocat els 120 diputats del PSOE perquè dilluns ja estiguin tots a la capital i dimarts no falti ningú a la votació.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Discrepàncien entre ERC i Junts pels integrants a la Mesa de Diàleg amb el govern espanyol

Junts vol que hi participin representants polítics que no son membres del Govern català, com Jordi Sánchez i Jordi Turull

Controlat l’incendi de Sierra Bermeja

La pluja ha estat determinant per les feines dels serveis d'extinció

El Congrés aprova la suspensió de les regles fiscals per al 2022

Això obri la negociació dels pressuposts, que comptaran amb un sostre de despesa històric, de 196.142 milions d'euros. L'escut social...

La lluita contra el foc continua sense descans a Màlaga

Certa treva avui pels equips d'extinció de l'incendi, que ja ha cremat 7.400 hectàrees