IB3 Música

L’art flamenc a Mallorca reivindica la figura de ‘La Carmeta’

La Carmeta va morir el passat 27 de febrer a causa d'un càncer


El documental “A cara o cruz”, que va dirigir i escriure la ballarina i fotògrafa Silvia Prió l’any 2010, va ser per a molts la finestra per descobrir la figura de Carmen Moreno, “La Carmeta”, que va morir el passat 27 de febrer a causa d’un càncer. Avui, juntament amb el percussionista Benji Habichuela, Prió ha recordat la rellevància de La Carmeta a l’escena flamenca illenca i espanyola.

“Era un volcà, amb molt de temperament que traslladava en el seu ball”, recorda el músic flamenc Benji Habichuela.

La Carmeta, neboda de Peret, va començar a fer feina de ballarina quan encara era una nina. Va actuar arreu del territori nacional. Quan encara no tenia els 15 anys va conèixer qui seria el seu marit, el guitarrista Diego Amaya, fill de Rafael Farina, amb qui va actuar als millors ‘tablaos’ de tot el país. A finals dels anys 60, però, es traslladen de Blanes a la barriada de sa Vileta, a Palma. Tot per poder continuar amb la seva història d’amor. Això sí, hagueren de renunciar a una carrera artística amb ressò internacional.

Malgrat tot, l’èxit per a ells va ser obrir la seva pròpia acadèmia de dansa i guitarra flamenca per on han passat quasi tots els músics i ballarins flamencs de Mallorca.
Diego Amaya va morir fa ja prop d’una dècada. La Carmeta ho fa fer el passat 27 de febrer. La seva acadèmia i el seu llegat, però, romanen vius, com els ulls d’aquella dona que va obrir el camí de la docència al ball flamenc com ningú mai ho havia fet abans.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Torna la cinta de casset

'1997' és el darrer treball de Xino Arcade, un treball enregistrar en aquest suport i en una edició limitada de 50 unitats

Podcasts per anar de festival

Arrel del pròxim festival Contrasmallorca de juny, proposam recorregut per diferents festivals que tenen projectes de podcast propis.