societat

L’Arxiu històric militar de Balears, entre els més consultats d’Espanya

Conté consells de guerra però també els procediments judicials contra els primers insubmisos de Balears


L’any 2011 es va traslladar des del Palau de l’Almudaina fins aquí l’Arxiu Històric del Jutjat Togat Militar de Balears on es custodien gairebé 12.000 documents entre diligències prèvies, sumaris i expedients disciplinaris dels anys 1936 fins al 1988. És un dels arxius històrics militars més consultats de tot Espanya.

Familiars o investigadors han de fer la sol·licitud al jutjat mostrant el seu interès legítim en la consulta i, si és així, s’autoritza. Són documents delicats, alguns tenen 84 anys, i per això s’han de consultar amb guants i per mantenir-ne la bona conservació no es poden fotocopiar. Aquí hi ha consells de guerra, sentències de mort com les dels batles Emili Darder i Antoni Mateu o la del diputat Alexandre Jaume i l’empresari Antoni Maria Ques, però també hi són els procediments dels primers insubmisos de Balears.

L’any 2009, l’Associació Memòria de Mallorca va posar en marxa un projecte de digitalització dels expedients dels judicis celebrats entre el 1936 i el 1939. Més de 300 mil fotografies de 2700 causes judicials que afecten 4600 persones. Aquest arxiu digital es va lliurar al Govern el passat mes d’octubre perquè els familiars de les víctimes el puguin consultar.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Aina: la futura assistent de veu en català

Un departament de la Generalitat de Catalunya desenvolupa una eina que permeti als catalanoparlants dirigir-se a les màquines

El conflicte dels treballadors de l’aeroport amb AENA arriba al plenari del Consell

Els sindicats celebren que els polítics insulars es preocupin de la situació però demanen també implicació

Uns 70 menorquins cerquen un habitatge col·laboratiu per evitar el geriàtric

El Consell vol liderar el primer projecte, però és en espera de trobar sòl públic per tirar-ho endavant

Més de 1.700 proves fetes i 27 positius detectats en el segon dia de cribratge Sant Antoni

El filtratge seguirà demà dilluns i dimarts, de 9 del matí a 18h de l'horabaixa