"Després ens queixam que s'han carregat milers d'hectàrees de bosc per fer plaques solars", ha dit Daniel Woemer, un dels tres mallorquins participants
Imatge d'arxiu.
13El Govern de l’Estat ja analitza les 172 propostes que els ha fet arribat l’anomenada Assemblea Ciutadana pel Clima, formada per un centenar de ciutadans anònims de tot l’Estat, que han analitzat els darrers vuit mesos com afectarà el canvi climàtic a diferents àrees i quines mesures s’haurien de prendre per frenar-ne l’impacte.
Dels cent participants en l’assemblea, tres són mallorquins, un dels quals el docent Daniel Woemer, qui ha destacat la diversitat i independència del document lliurat. “Som una petita Espanya, amb representació de tot l’Estat. En el cribratge ens van demanar diferents dades, el lloc on vivíem i la nostra tendència política, perquè no hi hagués més gent d’esquerres, de dretes o de centre. Durant les sis ponències i l’elaboració de les propostes no hem tengut cap contacte amb el Govern, per garantir la independència”, ha explicat Woemer en una entrevista al programa Al Dia d’IB3 Ràdio.
L’objectiu és impulsar un pacte d’estat contra el canvi climàtic perquè l’acció climàtica sigui transversal i no depengui d’un partit polític o d’un govern. “Cada cert temps canvien els plans d’educació, les autopistes encara són privades. Anem tots en la mateixa línia, deixem de fer una guerra política”, ha dit el participant de l’assemblea ciutadana.
Les recomanacions estan organitzades per objectius i dividides en cinc àrees: consum; alimentació i ús del sòl; treball; comunitat, salut i cures; i ecosistemes. “En totes les àrees, l’educació ha entrat en el debat. No només l’educació reglada a primària i secundària, sinó l’educació cultural, perquè el canvi climàtic provocarà migracions i hem d’aprendre a conviure, l’educació al personal sanitari, sobre com afrontar els efectes de les onades de calor…”.
Woemer ha cridat l’atenció sobre la necessitat de rebaixar el consum d’energia, també de l’energia renovable. “Està molt bé, és menys contaminant, però després ens queixam que s’han carregat milers d’hectàrees de bosc per fer plaques solars. Com més energia consumim, més hectàrees cauran”, ha conclòs.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular