X

L’Associació d’Amics de l’Aviació Històrica ja té gairebé enllestida la restauració del C-47 de Son Bonet

L'objectiu és obrir-lo a la ciutadania per tal de donar a conèixer un bocí de la seva història

13/10/2023

L’Associació d’Amics de l’Aviació Històrica ja té gairebé enllestida la restauració del C-47 de Son Bonet

16

Ara fa cinc anys que una cinquantena de voluntaris varen començar la restauració del C-47, una aeronau militar de l’any 42 (que transportava càrrega i tropes) que va combatre a la Segona Guerra Mundial. Després de la seva etapa militar, l’aeronau fou adquirida per una empresa mallorquina per fer-la servir per al transport de mercaderies. Quan l’empresa per a la qual donava servei va fer fallida, el C-47 va quedar abandonat a les instal·lacions aeroportuàries. AENA va decidir traslladar-lo a Son Bonet com a relíquia. Tot i que la manca de manteniment i els efectes nocius de la intempèrie li varen passar factura.

Amb el propòsit de no deixar perdre aquesta joia de l’aviació va néixer l’Associació d’Amics de l’Aviació Històrica. AENA va acceptar el seu oferiment per recuperar-la i, des de llavors -d’això en fa només tres anys- diàriament hi han fet feina sense rebre cap subvenció ni ajut econòmic per part de ningú. Amb el temps i la feina dels prop de cinquanta voluntaris que en formen part, i amb el suport d’un bon grapat d’empreses que els han facilitat material sense cap cost, el C-47 ha recuperat el seu estat original.

Segons ens ha explicat el secretari, Gabriel Mestres, des de l’associació no volen diners, prefereixen mans per fer feina o tot allò que es pugui aportar, com pot esser comprar o aconseguir peces de recanvi. Els seus voluntaris no tenen cap compromís, hi van quan poden i sempre aprenen coses només. Hi ha tots els perfils presents: mecànics, fusters, enginyers o simplement gent amb ganes d’ajudar. De fet, tots fan de tot: des de tallar la gespa fins a pintar, o polir.

La restauració d’aquesta aeronau ha estat molt complexa, ja que l’objectiu marcat va ser recuperar-la com era inicialment. Per fer-ho, han hagut de recórrer a peces originals d’altres aeronaus desballestades o fins i tot fabricar-ne rèpliques exactes. Només dues dades per entendre la complexitat del procés: l’aeronau és d’alumini i té més de 500.000 reblons.

Ara només hi falten petits detalls, és per això que l’associació vol obrir al públic i a les escoles el seu projecte per tal de donar-lo a conèixer. I és que, tot i que molta gent s’aturi per saber com avança el procés, d’altres no saben ni que existeixen. És per això que fan una crida a tots aquells que hi vulguin anar, ja que encara que els avions es trobin dins les instal·lacions de l’aeròdrom, poden visitar-los lliurement, perquè no és zona aire, per tant, la població civil pot accedir-hi sense problema.

El veritable repte, diuen, el troben a l’altra aeronau, l’Antonov-2, un avió de passatge soviètic dels anys cinquanta. La seva coberta està entelada, la qual cosa vol dir que és de tela, per tant, per poder recuperar-la haurien de menester un hangar. L’associació manté converses amb diferents interlocutors per tractar d’aconseguir que els deixin aquest espai, tot i que reconeixen que fer qualsevol passa és per a ells molt complicat.

L’objectiu és fer una exposició estàtica amb aquestes dues aeronaus, o qualsevol altre més que el Ministeri de Defensa els vulgui cedir. Tot per completar una mostra de material aeronàutic que doni a conèixer la història de l’aviació. També planifiquen instal·lar-hi un parc infantil amb motius aeronàutics que permeti personalitzar la zona i obrir-la a la ciutadania. L’Associació assegura que necessiten mans i que qualsevol ajut serà molt ben rebut.

13/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT