X

L’Associació de Celíacs demana una legislació per poder anar a bars i restaurants de manera segura

A les Illes només hi ha 130 establiments que en tenen certificació, dels quals només una trentena són restaurants; mentre que tota la resta són hotels i cadenes de menjar

23/11/2023

David Díez

L’Associació de Celíacs de les Balears demana que hi hagi una legislació perquè puguin anar a bars i restaurants de manera segura. També fa una crida perquè els establiments s’assessorin, ja que és gratuït i a totes les Illes tan sols n’hi ha 130 que en tenen certificació. D’aquests, només una trentena són restaurants i tota la resta són hotels i cadenes de menjar. Recorden que la celiaquia no és ni una intolerància, ni una al·lèrgia, sinó una resposta autoimmune del cos que a cada persona afecta d’una manera diferent.

A les Balears hi ha 4.567 persones diagnosticades amb celiaquia, però s’estima que el nombre real és al voltant de les 25.000. Per això, l’Associació de Celíacs de les Balears no deixa de fer feina i ara ha posat el focus en l’hostaleria. Afirmen que hi ha molt pocs establiments segurs per a aquest col·lectiu a les Illes, només 102 a Mallorca, 20 a Eivissa, i tan sols 8 a Menorca.
L’entitat vol arribar al màxim de restaurants possibles per donar cobertura als celíacs de les Balears. Per això, ofereix assessorament gratuït i ofereixen, als negocis que compleixen amb els requisits, un distintiu per col·locar a la porta perquè doni garanties i seguretat al col·lectiu.

Alguns, com Can Lau a Inca, és un exemple de la feina ben feta. “Sempre tenim una fregidora neta només per si ve qualque celíac”, afirma Kevin Mateo, encarregat del restaurant. També separen la farina sense gluten de la que sí que en té i, comenten que no carreguen la diferència de preu amb el client.

De moment, aquestes accions són voluntàries; per això, l’associació en demana el suport de les institucions, Inspecció de Sanitat i Seguretat Alimentària. “Tenim converses amb els diferents grups parlamentaris i el que volem és que hi hagi una legislació perquè puguem menjar de manera segura”, afirma Marta Besalduch, vicepresidenta de l’Associació de Celíacs de les Balears. L’entitat remarca que vol anar acompanyada dels restauradors en aquest procés i espera que aviat els seus membres puguin anar segurs a bars i restaurants.

23/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris