X

L’Audiència preveu celebrar el judici del cas Peatge el setembre

S'investiga el presumpte desviament de 42 milions d'euros del Consell de Mallorca durant l'execució del desdoblament de la carretera Palma-Manacor

03/02/2022

L’Audiència preveu celebrar el judici del cas Peatge el setembre

Audiència Provincial de Palma

14

L’Audiència Provincial de Balears ha fixat entre el 5 de setembre i el 7 d’octubre el judici del conegut com a ‘cas Peatge’. El Tribunal ha comunicat aquesta setmana a les parts la data del judici, que serà en horari de matí i tarda, però respecte a la ubicació física es limita a assenyalar que s’informarà “amb la deguda antelació” sobre aquest tema.

Cal recordar que, fa just un any, l’Audiència va haver de decretar la suspensió del judici a causa de la falta de sales que permetien donar cabuda al jurat i a tots els intervinents garantint les mesures sanitàries per la COVID-19.

Es va decidir suspendre els terminis processals per a cercar un lloc adequat on desenvolupar les sessions, donant trasllat a la gerència del Ministeri de Justícia. Es van plantejar llavors dues possibles solucions: acordar amb autoritats autonòmiques la cessió d’un espai al Tribunal o realitzar obres en l’edifici judicial de Sa Gerreria.

Les obres en Sa Gerreria consistirien a demolir diverses parets per a convertir una zona en un espai diàfan multiusos amb parets mòbils. El magistrat Diego Gómez-Reino, president de l’Audiència Provincial, considerava més adequada aquesta opció pel seu cost econòmic i perquè la inversió milloraria de manera permanent l’administració de justícia a Balears.

El cas, que es va obrir a principis de 2009, investiga el presumpte desviament de 42.000.000 d’euros del Consell de Mallorca, durant l’execució del desdoblament de la carretera Palma-Manacor, en l’etapa de Maria Antònia Munar (2003-2007).

Entre els imputats es troben l’ex conseller insular d’Obres Públiques i Carreteres Antoni Pascual, l’ex director d’aquest tram Gonzalo Aguiar, l’ex director d’Obra per part del Consell Francisco Orejudo, i diversos dels responsables i integrants de la UTE encarregada del projecte. S’enfronten a acusacions per malversació, suborn passiu i actiu, frau a l’administració i falsedat documental.

La Fiscalia acusa el exconseller d’haver cobrat comissions sobre part dels fons utilitzats en l’obra de la carretera. Segons els investigadors hauria rebut una quantitat no determinada però “molt superior” als 5.000 euros. A més hauria permès un sobrecost en el preu del contracte i de les obres, estimat en uns 41,9 milions d’euros.

Així mateix, entre altres qüestions s’investiga si el director d’obra es va aprofitar de la seva posició per a, de comú acord amb responsables de la UTE, haver aconseguit que es realitzessin obres un habitatge particular en la finca de la seva parella sentimental a càrrec de la institució insular. Per a això, des de l’empresa s’haurien presentat factures en les quals se simulava que eren treballs realitzats en la carretera, en lloc de l’immoble.

De la mateixa manera s’investiga si altres càrrecs també es van aprofitar per a realitzar obres en domicilis particulars facturant el cost a la UTE, i si van exigir diners a particulars i empreses titulars d’establiments situats en la carretera per a fer obres d’asfaltat en l’entrada dels negocis.

En l’acusació s’inclouen així mateix diversos sopars i menjars servits de manera gratuïta per un dels acusats, propietari d’un restaurant, en un domicili. També el restaurant, amb un miler de comensals, i la comunió del fill del vigilant de l’obra  amb 500 persones. Suposadament aquests menjars es van fer en paga de les obres realitzades.

Altres macrojudicis en l’audiència

Un altre aspecte objecte de recerca és la suposada emissió fraudulenta de justificants d’hores extra per a cobrar més quantitats de manera indeguda.

Des de l’esclat de la pandèmia, l’Audiència Provincial ha hagut de celebrar altres macrojudicis solucionant les dificultats mitjançant sales interconnectades per vídeoconferencia.

Es tracta de casos com en el judici de la ‘Operació Titanum’, o, més recentment, el de la ‘Operació Ludar’, el major judici per narcotràfic a Mallorca. En algunes de les sessions no ha pogut entrar la premsa per qüestions d’aforament.

No obstant això, al judici del ‘cas Peatge’ se li afegeix la dificultat d’haver de donar cabuda a un jurat popular.

03/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT