X

L’Estadi Balear i Son Malferit es declaren espais lliures de fum

L'augment del tabaquisme en dones està "feminitzant el càncer de pulmó"

31/05/2022

L’Estadi Balear i Son Malferit es declaren espais lliures de fum

Imatge d'arxiu.

11

L’Estadi Balear i Son Malferit es declaren espais lliures de fum. És un acord al qual han arribat l’Associació Espanyola contra el Càncer de les Illes i el Club Esportiu Atlètic Baleares en el marc del projecte “Espais Sense Fum” de l’entitat. Amb aquesta col·laboració, l’ATB declara ambdós espais “lliures de fum” a partir de la propera campanya 2022-2023 i es compromet a difondre els missatges de prevenció de l’Associació.

La finalitat de la campanya conjunta és contribuir a la reducció dels efectes del tabaquisme, entre d’altres, mitjançant la promoció dels futurs canvis normatius necessaris per a la prohibició de fumar als espais públics i privats. L’Associació Espanyola contra el Càncer facilitarà recursos i eines destinats a senyalitzar-nes les instal·lacions, així com formació i divulgació de prevenció del tabaquisme als tècnics i agents responsables del conjunt blanc-i-blau, a través de cursos de deshabituació tabàquica impartits per l’equip de psicòlegs de l’entitat. L’equip també farà accions de sensibilització i conscienciació amb el voluntariat de l’Associació durant els tres primers partits de lliga que se celebrin.


Els centres de salut de les Illes recuperen els seus programes contra el tabac

El càncer de pulmó serà la primera causa de mort oncològica en dones el 2025, segons els Grup Espanyol de Càncer de Pulmó, que alerta de l’increment del consum de tabac en la població femenina, principalment en joves. El 2021 van començar a fumar 95.100 alumnes de secundària, enfront de 74.500 al·lots i les morts per tumors de pulmó entre el sexe femení creixen a entre un 4 i un 5% anuals.

A aquestes xifres cal afegir que gairebé un 20 per cent dels estudiants de 14 anys fumen, un percentatge que s’apropa al 50% als 18 anys. Davant aquesta situació, els experts sol·liciten mesures urgents per frenar l’adhesió al tabac en aquest tram d’edat, entre les quals citen l’augment dels impostos als productes de tabac. També demanen reforçar les prohibicions sobre publicitat, promoció i patrocini del tabac, així com llançar mesures legislatives urgents que prohibeixin el consum en llocs públics, especialment d’oci.

La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, SEOM, ressalta que gairebé un quart de la població espanyola és fumadora habitual, segons dades de l’INE, i també alerta que és especialment preocupant el tabaquisme en joves, ja que més d’un 20% de la població d’entre 15 i 24 anys fuma a diari. Més del 30% tenen entre 25 i 34 anys. La SEOM, incideix que el càncer de pulmó és la principal causa de mort oncològica tant a nivell mundial com a l’estat espanyol.

A Europa el consum indirecte de tabac està relacionat amb 170.000 morts cada any

“Cal destacar els canvis en la legislació i els impostos sobre el tabac, que demostren que els beneficis en la reducció del consum”, ha dit a IB3 Notícies la doctora Ana Araujo, otorrinolaringòloga de Son Espases. Araujo destaca la feina dels professionals mèdics a l’hora de conscienciar la població, “aquesta és una de les tasques importants que feim a la consulta”. “Explicam els riscos de l’exposició al tabac i intentam donar mitjans per deixar aquesta addicció”. La doctora explica que els estudis posen de manifest l’efecte residual de la nicotina del tabac també en persones no fumadores que hi estan exposades.

Araujo destaca que a tot Europa el consum indirecte de tabac està relacionat amb 170 mil morts cada any, 2300 de les quals són d’infants i joves d’entre 0 i 14 anys. També és de vital importància deixar de fumar durant l’embaràs, ja que pot provocar seqüeles insalvables, con ara prematuritat, retard en el creixement del fetus o mort prenatal. Ha quedat palesa, a més, el risc de mort súbita en nins que estan exposats al tabac en els primers anys de vida i també la possibilitat de desenvolupar malalties respiratòries greus o asma. També està demostrat que els infants que viuen en ambients on es fuma tenen més risc de ser fumadors.

Amb tot, la metgessa recorda que fumar disminueix l’esperança de vida fins a 10 anys i que més del 50 per cent de persones que pateixen infart de miocardi abans dels 50 són fumadors. Això sí, deixar de fumar abans dels 50 disminueix a la meitat el risc de mort en els següents 15 anys.

Lleis antitabac, claus per al descens del consum

El tabaquisme fa una dècada que s’està reduint paulatinament als països desenvolupats. El canvi de paradigme va començar a forjar-se devers l’any 2005, quan s’aprovà la controvertida “llei antitabac” del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que prohibia fumar en determinats espais públics i acotava llocs específics per a fumadors, i que va ser pionera a Europa.

La percepció sobre el tabac i els seus prejudicis va anar canviant progressivament. El 2010 es va extendre la prohibició de fumar en espais tancats i també a les portes de centres sanitaris i educatius.

En xifres, el 1995, 10 anys abans d’aplicar-se la llei antitabac, més del 43% dels homes majors de 15 anys i gairebé el 25% de les dones fumaven cada dia. El 2015 la xifra s’ha reduït fins al 26% en homes i gairebé el 18% en dones, segons les Enquestes Europees de Salud.

31/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT