X

Le Senne presenta una sol·licitud a la Mesa per introduir el castellà en les comunicacions del Parlament

El president del Parlament presenta un esborrany d'acord "per impulsar el bilingüisme": "Tots els documents oficials i comunicacions emesos pel Parlament han d'estar redactats tant en català com en castellà"

06/02/2024

Le Senne presenta una sol·licitud a la Mesa per introduir el castellà en les comunicacions del Parlament

El president del Parlament, Gabriel Le Senne, aquest dimarts a la cambra balear. / ISAAC BUJ

En plena disputa política dins del partit de Vox, l’encara president del Parlament, membre de la formació d’Abascal, Gabriel Le Senne, ha registrat aquest dimarts una sol·licitud a la Mesa per a introduir el castellà dins la cambra balear. En l’escrit, Le Senne, com a condició de president, ha exposat un esborrany d’acord per “impulsar el bilingüisme en la cambra”. En concret, assenyala que si s’aprovar aquest text, això implicaria que “tots els documents oficials i comunicacions emesos pel Parlament han d’estar redactats tant en català com en castellà”; com també el reglament, el Butlletí Oficial de Parlament i el web consideraria dues versions. També assenyala que les publicacions a les xarxes socials del Parlament hauran de “combinar la utilització de totes dues llengües de manera equilibrada”.

Per tot això, Le Senne ja apunta que “es dotarà el Parlament dels mitjans necessaris i suficients” per dur-ho a terme. De fet, proposa “convocar les dues vacants que cobririen les funcions per a fer efectiu el bilingüisme: cap de Negociat (Departament de Registre); cap de secció (Departament de publicacions i Transcripcions). Cobrint aquests dos llocs, ja existents però actualment vacants, d’acord amb l’informe elaborat pel Cap del Departament de Recursos Humans, no serà necessari cap increment de plantilla”, diu l’escrit.

Le Senne justifica el seu acord amb el marc normatiu de la Constitució, l’Estatut d’Autonomia i el reglament de la Cambra. “L’article 4.3 de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears afirma que les institucions han de garantir l’ús normal i oficial dels dos idiomes —el català i el castellà— i crear les condicions per a arribar a la igualtat plena de les dues llengües”. I, a més, també afegeix pronunciacions del Tribunal Constitucional sobre “la cooficialitat de les llengües i ha fixat doctrina”: “Els poders públics deuen garantir en els seus respectius àmbits de competència, el dret de tots a no ser discriminat[s] per l’ús d’una de les llengües oficials en la comunitat autònoma”, exposa l’escrit.

La situació a hores d’ara és que Le Senne, tot i ser expulsat del Grup Parlamentari Vox, encara es manté com a president perquè està en espera de dos informes jurídics. Els cinc diputats revoltats van decidir per unanimitat expulsar-lo per ser “incapaç de trencar el cordó sanitari” de grups polítics contra Vox i perquè “no ha complert les expectatives d’aquest grup”.

Notícies relacionades >

06/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris