X

L’electricitat tancarà octubre amb el seu preu més baix en més d’un any

Aquesta caiguda de preus registrada en el mercat majorista d'electricitat també tindrà un efecte directe en la factura de la llum

29/10/2022

L’electricitat tancarà octubre amb el seu preu més baix en més d’un any

Redacció

La caiguda que està afectant el gas en els mercats internacionals durant les darreres setmanes permetrà tancar el mes d’octubre com el mes amb el preu més baix de l’electricitat des de fa més d’un any, abans que comencés la invasió russa d’Ucraïna i esclatés la crisi energètica que afecta Europa. Mancant dos dies per a acabar octubre, el preu mitjà registrat en el mercat majorista se situa actualment en 164 euros el megavat hora (MWh), el més baix des de setembre de 2021, quan l’electricitat es pagava de mitjana a 156 euros/MWh.

A més, és previsible que el preu amb el qual es tanqui octubre sigui encara inferior, a causa de la caiguda sostinguda que registra el mercat elèctric durant les darreres setmanes, que li ha portat a aconseguir els seus tres preus més baixos de 2022 i marcar una mitjana de 110 euros/MWh durant la darrera quinzena.

Així, la mitjana d’octubre se situa molt per davall dels 309 euros/MWh que es van pagar a l’agost, el mes més car de la història, llastrat per les altes temperatures, el major consum de gas i l’escassa producció renovable registrades en un context marcat per la invasió russa d’Ucraïna.

En aquest sentit, les mateixes circumstàncies que a l’agost van provocar que l’electricitat marqués un preu rècord en el mercat majorista s’han revertit fins a permetre que octubre tanqui com el mes més barat en més d’un any, gràcies a la menor demanda de gas. Així, les bones temperatures estan postergant l’encesa de les calefaccions en bona part d’Espanya, provocant una caiguda de la demanda de gas, i això sumat a la major generació eòlica i l’acumulació de reserves d’aquesta matèria primera -a Espanya ronden el 94%- està situant l’electricitat en nivells no registrats des de fa mesos.

Aquesta caiguda de preus registrada en el mercat majorista d’electricitat també tindrà un efecte directe en la factura de la llum que paguin a l’octubre tots els consumidors acollits al mercat regulat (PVPC), i que podria ser la més barata de tot l’any si es manté la tendència en els dies que falten per a finalitzar el mes.

29/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris