L’endemà de la moció

La moció a Rajoy obre la porta de la Moncloa a Sánchez


Demà,  perquè la moció sigui aprovada, requereix el suport de la majoria absoluta dels membres de la cambra baixa, és a dir, de 176 diputats. ¿Què passa si Pedro Sánchez aconsegueix tirar endavant la moció de censura?

Segons l’article 178 de la Constitució, la presidenta del Congrés dels Diputats comunicarà al Rei i al president del govern l’aprovació de la moció. El govern quedarà cessat de manera immediata de les seves funcions i el candidat socialista es considerarà investit de la confiança de la Cambra.  l?actual president, Mariano Rajoy serà cessat del seu càrrec de manera immediata.

El nou president del govern espanyol podria anar a La Moncloa dissabte mateix. Això sí, el que seria normal és que hi hagués un temps prudencial de trànsit abans que això passàs.

¿I si no prospera la moció?

Aleshores, l’article 179 recull que cap dels signataris de la moció rebutjada en pot signar una altra durant el mateix període de sessions.

Parlam d’una situació que ja té precedents… La darrera, el juny passat, quan la va presentar Units Podem per “l’estat d’excepció democràtic -segons va al·legar Pablo Iglesias- amb un saqueig públic permanent”. Va ser rebutjada per 170 vots. Les anteriors varen tenir lloc al 1987, quan Alianza Popular en va presentar una contra Felipe González, i la primera al 1980, del mateix PSOE de González contra Adolfo Suárez. Cap de les dues va aconseguir el suport de la cambra.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Novè dia de vaga de l’EMT amb represa del diàleg

Els vaguistes han pujat als busos per demanar disculpes i explicar les seves reivindicacions

La cancel·lació dels viatges de l’Imserso suposarà la pèrdua de 90 mil llocs de treball

Segons l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE), això pot ser "l'estocada definitiva" per a alguns dels punts de venda...

156 països s’uneixen per comprar de manera conjunta la vacuna contra la covid-19

L'objectiu és que tots els països, al marge del seu potencial econòmic, tenguin la vacuna al mateix temps

Maó uneix comerços i restaurants en una mateixa campanya per fer reviure el sector serveis

El logotip de la campanya s'inspira en l'escultura de la sireneta Mô, característica de la ciutat