X

L’energia renovable consumida enguany a les Balears ja supera la de tot 2022

L'equilibri entre la descarbonització i, en conseqüència, la construcció de plantes fotovoltaiques al camp i l'ús agrícola d'aquestes extensions és precari, segons denuncien les associacions conservacionistes

04/10/2023

L’energia renovable consumida enguany a les Balears ja supera la de tot 2022

Imatge d'arxiu.

Generació elèctrica amb fonts renovables. Enguany, ja s’han consumit a les Illes més de 400.000 megawatts hora d’energia produïda sense emissions. Però què vol dir això? Només en 9 mesos, ja s’ha produït el mateix que tot l’any passat, en dotze mesos. Si el 2021, les fonts renovables suposaven un 7,1% del total en aquests moments de l’any, i el 2022, un 7,2, aquest 2023 ja representa un 11,2%. Però l’equilibri entre la descarbonització i, en conseqüència, la construcció de plantes fotovoltaiques al camp i l’ús agrícola d’aquestes extensions és precari, segons denuncien les associacions ecologistes, que ja preparen noves xerrades per obrir un debat sobre la qüestió.

Ho va dir el conseller d’Energia a la seva entrevista a “Al dia”, d’IB3 Ràdio: són set projectes que estan en tramitació. Això vol dir que el Consell de Mallorca, que és la primera instància, ha donat el vistiplau però, tal com deia Alejandro Saenz de Sanpedro, ara encara han de tornar a la seva Conselleria per reconfirmar que tot és correcte. En tot cas, la línia del nou Govern és clara: aposta per les renovables, i, per tant, l’equilibri, deia Saenz, és complicat.

Margalida Ramis, portaveu de la plataforma Renovables sí, però així no, recorda que, de moment, no s’ha aconseguit compatibilitzar els usos agraris i energètics i, en aquesta guerra, sempre hi perden els agraris. És l’altra cara del que explicava el conseller. L’equilibri no és fàcil. I no només això. Des de 2019 la normativa preveia una regulació estricta amb la llei d’energia i canvi climàtic. A dia d’avui encara no s’ha fet, explica Ramis. És per això que preveuen reprendre la tasca de la plataforma per a tornar a demanar a les institucions que facin un esforç en aquest sentit. La setmana passada tornaren a reunir-se els membres de Renovables sí, però així no, de manera conjunta amb altres entitats semblants de la península i, d’entrada començaran amb xerrades informatives, la primera d’elles a Marratxí el proper dia 19 d’octubre. Tot per prendre força en l’àmbit social i reclamar una transició energètica respectuosa i adequada al territori.

 

04/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris