X

L’epidèmia de la llengua blava s’escampa a totes les Illes Balears

Només a la zona del Raiguer de Mallorca han mort més de 2.000 ovelles

11/11/2024

L’epidèmia de la llengua blava s’escampa a totes les Illes Balears

Foto CAIB

138

L’epidèmia de la llengua blava s’escampa a totes les Illes Balears amb milers d’animals morts i pèrdues milionàries per als pagesos. La darrera actualització publicada pel Servei de Sanitat i Benestar Animal mostra com s’ha estès arreu de l’arxipèlag.

Mapa de la situació actualitzada de la malaltia de la llengua blava (31/10/2024)

Servei de Sanitat i Benestar Animal, actualització 31/10/2024

Segons dades que manegen els veterinaris, només a la zona del Raiguer de Mallorca, han mort ja més de 2.000 ovelles. Aquesta mateixa setmana comença la primera campanya de vacunació que s’ha avançat un mes, després d’aconseguir 50.000 dosis.

Tot per aturar la sagnia que provoca aquesta malaltia en la variant del serotip més agressiu. Es tracta també d’una variant amb més mortalitat que el serotip 4, que va ser el responsable de l’epidèmia de llengua blava declarada a les Illes entre els anys 2021 i 2023.

Segons el darrer balanç de la Conselleria d’Agricultura, se n’han confirmat uns 200 focus, però els manescals asseguren que n’hi ha més, amb major afectació a les finques de la serra de Tramuntana. Sovinteja a les valls de zona de muntanya, on hi ha més concentració de moscards. En espera que aquests dies s’injectin les primeres vacunes, el veterinari Tolo Palou qualifica la situació de “molt preocupant”. Adverteix que hi ha guardes senceres que quedaran tocades per la pròxima campanya, amb desenes d’avortaments entre les femelles.

Aquesta setmana està previst que comenci la primera tanda de vacunació, que continuarà el desembre, quan està previst que arribin a les Illes, les altres 100.000 dosis sol·licitades. Unes vacunacions que es fan a través de les agrupacions de Defensa Sanitària Ramadera, amb els seus manescals que es repartiran arreu de les finques afectades.

Asaja ha reclamat a la Conselleria d’Agricultura que prioritzi les explotacions d’oví de major mida i amb major nombre d’animals infectats. El president d’Asaja, Joan Company, insta a vacunar, primer, les races autòctones, i recorda que la malaltia no es transmet a les persones i per això, es pot continuar menjant carn de me.

Les vacunes són per desenvolupar la immunitat, els anticossos de protecció de les guardes i, per tant, frenar l’expansió de l’epidèmia. En espera de la primera tanda de vacunes, el sector tem pèrdues milionàries, i qualifiquen l’epidèmia de cop molt dur per a la pagesia, molts es plantegen l’abandonament definitiu, segons ramaders i manescals.

 

Notícies relacionades >

11/11/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT