X

Les Balears, a la cua en especialistes en reumatologia

Les Balears tenen 1,7 reumatòlegs per cada 100.000 habitants. La mitjana del país és de 2,17

19/10/2021

Margalida Riera

1 de cada 4 adults a Espanya té una malaltia reumàtica. A les illes, s’estima que 280.000 illencs tenen artrosi i dolor lumbar. És la patologia reumàtica més prevalent, seguida de l’osteoporosi i la gota. Però n’hi ha més de 200. Campanyes com “A tu també et pot tocar” tracten de visibilitzar, a més, les malalties reumàtiques autoimmunes com el lupus o la vasculitis. Els especialistes alerten de la importància d’un diagnòstic precoç en tots els casos.

El president de la Societat Espanyola de Reumatologia, José Maria Álvaro-Gracia recorda que ” El 20% de les incapacitats laborals es deuen a problemes reumatològics” També asseugra que, contrariament al que creu la gent “les malalties reumàtiques poden matar”.

Per fer front a aquestes malalties, les illes Balears arrosseguen un dèficit històric de professionals. Ara mateix, l’arxipèlag és una de les comunitats amb una taxa d’especialistes en reumatologia més baixes d’Espanya, amb 1,7 per 100.000. Només la Comunitat Valenciana (amb 1,6) , el País Basc i andalusia estan pitjor. A l’altre extrem, Cantabria té 3,6 reumatòlegs per cada 100.000 habitants i La Rioja, 3,2.

A les illes Balears, entre la sanitat pública i la privada hi ha 21 reumatòlegs. El doctor i President del Comitè Local Organitzador del XLVII Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Reumatologia, Jordi Fiter explica que en pocs anys s’hauria de doblar el nombre de reumatòlegs per atendre les necessitats de la població i que la manca actual d’aquests professionals implica “una demora en l’assistència”.

Dels reptes d’aquesta especialitat i dels nous tractaments en parlaran prop de mil reumatòlegs durant el Congrés Nacional, a Palma, d’avui fins divendres.

19/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris