X

Les Balears acomiaden el 2018 amb un rècord d’endeutament hipotecari

El deute bancari per adquirir un pis arriba a nivells de finals del boom

08/01/2019

Les Balears acomiaden el 2018 amb un rècord d’endeutament hipotecari

16

2.865 milions d’euros en hipoteques. Aquest és el volum dels préstecs hipotecaris constituïts a les Balears els 10 primers mesos de 2018, una xifra que suposa un rècord d’endeutament immobiliari que no es donava des de 2010. Segons dades de l’IBESTAT,  el 2017 s’arribà als 2.854 milions d’euros hipotecats, el registre més alt de la dècada, però en només 10 mesos de 2018, ja es va superar aquesta xifra. Per tant, el deute bancari per pagar la compra de propietats torna a nivells del final del boom, si bé lluny encara dels anys 2007 o 2008, quan la xifra era encara més elevada.

Així les coses, de gener a octubre de l’any passat, els illencs han signat 12.400 crèdits hipotecaris per finançar la compra de finques rústiques i urbanes. El nombre d’operacions no és més alt que els dos darrers anys, quan ja s’havia detectat un increment important. La novetat la trobam en l’import. Apuja la mitjana de cada hipoteca, superant els 200.000 euros, i aquest element fa que el deute global signat amb els bancs superi els registres anteriors. Fa només 4 o 5 anys, la mitjana era de 130.000 euros. Els experts, però, recorden que aquestes xifres inclouen les operacions signades per residents estrangers que han disparat de nou el mercat immobiliari. Per tant, no es pot afirmar que el crèdit mitjà d’un illenc per finançar ca seva sigui tan elevat, perquè el mercat del luxe desvirtua parcialment les dades.

En tot cas, les Balears no registraven una activitat hipotecària tan important des del 2010, darrer any de gran activitat en el sector.

El preu de les hipoteques a l’alça

A falta de disposar de totes les dades de l’any passat, els experts ja situen en un 12% l’increment mitjà de les hipoteques a les Balears. Una dada que no es dona a cap altra comunitat espanyola. Aquesta entrada de capital estranger que ha dinamitzat el sector és també vista amb preocupació pels mateixos experts, que afirmen que provoca un increment del preu del metre quadrat i que acaba repercutint greument en l’economia dels ciutadans de les Illes, els que ja fan un major esforç per pagar un habitatge de tot l’Estat.

08/01/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT