X

Les Balears consumeixen el doble d’aigua embotellada que la resta de l’Estat

Són 120 litres per persona cada any, el que es tradueix en una despesa extra de 100 euros anuals, i que genera un volum de 2.700 tones de plàstics

22/03/2019

Les Balears consumeixen el doble d’aigua embotellada que la resta de l’Estat

Imatge d'arxiu. /EFE

Els ciutadans de les Balears són els que consumeixen manco aigua de l’aixeta de tot l’Estat -només superats per les Canàries-. De fet a les Illes en el doble d’aigua envasada que la resta de comunitats: 120 litres per persona cada any-, el que es tradueix en una despesa extra de 100 euros anuals, i que genera un volum de 2.700 tones de plàstics, segons dades del Govern.

Amb l’entrada en vigor de la Llei de Residus, el Govern obliga els bars, restaurants i hotels a oferir als seus clients aigua no envasada de forma gratuïta. Una mesura que és vista amb un cert recel per part dels restauradors. De fet el cap del servei de residus del Govern, Miquel Colom, ha reconegut a IB3 Ràdio que els hotelers han expressat formalment el seu malestar. Estan escalivats per les denúncies que els han posat alguns turistes per intoxicació, i temen que amb aquesta mesura, es puguin reavifar les reclamacions. Colom però explica que la llei ja preveu que els ajuntaments increntin el control de l’aigua, i que avisin tot d’una es detectin nivells anormals.

 

És bona per beure l’aigua corrent de les Balears?

El doctor en geologia, i professor emèrit de la Universitat de les Illes, Antoni Rodríguez, confima que l’aigua de les Balears és perfectament potable. Té, però, mala fama perquè “és molt calcària i això dona un regust que no agrada majoritàriament als consumidors”. És més, segons Rodríguez, el poc teixit industrial que tenen les Illes limita la presència dels contaminants més perillosos que hi pot haver al subsol, com sí que passa a altres comunitats.

Allò que sí que s’ha detectat en algunes zones, com Palma, Sineu, Vilafranca o Es Castell, és un excés de nitrats, que es concentren a l’aigua a causa de l’activitat agrària. Segons Rodríguez tampoc no suposen un perill, perquè pràcticament tota la que es submnistra pel consum humà està clorada, i això fa que no hi hagi presència de bacteris que, sumats als nitrats, sí que són perjudicials per la salut.

 

22/03/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris