X

Les Balears són una de les tres comunitats on encara es registren més naixements que morts

De tots els naixements que es produeixen a les Illes, un 38% és de mare estrangera

02/07/2023

Les Balears són una de les tres comunitats on encara es registren més naixements que morts

L’Estat espanyol registra més morts que naixements des de 2015, tot i que la tendència a la baixa es va iniciar ja fa mig segle. Les Balears, Múrcia i Madrid són les úniques comunitats on encara el creixement natural és positiu. Això vol dir que hi ha més naixements que morts. Segons explica el catedràtic en Geografia de la UIB, Jesús González, aquest fenomen es dona a les Illes perquè “és un territori atractiu des del punt de vista laboral i hi ha una immigració laboral que, normalment, està en edat jove i de procrear”.

A més, molta de la immigració laboral prové de països on les taxes de natalitat són més elevades. González recorda que l’any 2001, el percentatge de fills de mares estrangeres va ser del 14% del total; el 2011 s’havia doblat i en aquests moments la xifra se situa al 38% del total dels naixements.

Que la tendència estatal sigui negativa pot tenir conseqüències. L’expert assegura que “des d’un punt de vista econòmic és negatiu” perquè, entre altres coses, suposarà que menys infants vagin a escola “i s’haurà de canviar tot, així com quan arribi l’hora de treballar hi haurà dèficit”.

Tot fa pensar que les Balears, de moment, no corren el perill d’entrar en creixement vegetatiu negatiu. Com a molt, d’establir-se a 0. De fet, es dona el cas que, a Palma, aquest índex ara mateix es troba en aquest 0. Calvià, en canvi, presenta un 0,9 positiu. I Eivissa, un 2,34 positiu; i s’acosta al top deu dels grans municipis espanyols.

Tot i el creixement natural negatiu, Espanya ha passat dels 40 milions d’habitants de l’any 2000, als 47 actuals. Un increment del 17%, que s’accentua encara més a les Balears: aquí, l’increment ha estat del 39%. És la comunitat amb major creixement.

02/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT