economia

Les Balears no recuperaran tot el turisme almanco fins al 2023

És una de les previsions de la Fundació de les Caixes d'Estalvis, que augura també un fort impacte en el mercat laboral

Imatge d'arxiu.


Demolidores projeccions de FUNCAS per a la recuperació econòmica de les Balears amb vista a l’època post covid. L’entitat vaticina que, malgrat la vacuna, l’any que ve no es recuperarà ni la meitat del turisme que hi havia abans del coronavirus i per al 2022 no hi arribarà al 80%. El mercat laboral de les illes, en conseqüència, patirà també un fort efecte.

La Fundació de les Caixes d’Estalvis col·loca les Balears en els pitjors posicionaments en pràcticament tots els indicadors analitzats. L’arxipèlag registrà la caiguda més elevada de tot l’Estat: del 22%, 10 punts més que en el conjunt d’Espanya i quatre més que a les Canàries, l’altra comunitat més perjudicada per la pandèmia. Amb vista al 2021, l’economia estatal de mitjana pujarà un 6,8%, gràcies a l’efecte vacuna i a l’arribada de Fons Europeus. Així i tot, el repunt de l’economia balear encara està per quantificar, però es veurà influït per la recuperació del turisme, que l’entitat situa en un 40% del registrat el 2019. Diu Funcas que el 2022 seguirà la recuperació tant de PIB com d’ocupació, però amb un canvi que afecta les Balears ja que la taxa d’atur s’igualarà a l’espanyola, de més del 16%, quan fa anys que se situa per davall del 10%.

Una taxa de desocupació a l’alça i un turisme que en el cas de les illes, es veurà alentit més que altres destinacions espanyoles, preveu l’entitat, que ho atribueix a la necessitat d’agafar un avió i malgrat la vacuna. La Fundació pren com a referència per a aquesta previsió el comportament que ara mateix presenta el turisme en països més ben posicionats sanitàriament, com els asiàtics, i que no està funcionant a ple rendiment.

L’informe també adverteix que els efectes estructurals sobre l’economia de les comunitats dependrà de si se salva el teixit productiu, i aquí entra en joc, de manera molt important per a economies dinàmiques, la política d’ajudes per evitar la fallida de les empreses.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Deserta una licitació d’Aena necessària per ampliar la terminal de l’Aeroport de Palma

Les obres eren per enderrocar l'edifici Aena IV per adequar els terrenys i construir un nou dic oest al mòdul...

Acord tancat: puja 15 euros el salari mínim fins als 965 euros a partir de l’1 de setembre

En un comunicat conjunt, asseguren que el Govern espanyol i els sindicats es comprometen al compliment de l'objectiu de situar...

El trànsit de creuers a l’octubre superarà el d’abans de la pandèmia

El nombre d'escales progaramades a les Illes es dispara: en són 86, un 95% més que al setembre