economia

Les Balears no recuperaran tot el turisme almanco fins al 2023

És una de les previsions de la Fundació de les Caixes d'Estalvis, que augura també un fort impacte en el mercat laboral

Imatge d'arxiu.


Demolidores projeccions de FUNCAS per a la recuperació econòmica de les Balears amb vista a l’època post covid. L’entitat vaticina que, malgrat la vacuna, l’any que ve no es recuperarà ni la meitat del turisme que hi havia abans del coronavirus i per al 2022 no hi arribarà al 80%. El mercat laboral de les illes, en conseqüència, patirà també un fort efecte.

La Fundació de les Caixes d’Estalvis col·loca les Balears en els pitjors posicionaments en pràcticament tots els indicadors analitzats. L’arxipèlag registrà la caiguda més elevada de tot l’Estat: del 22%, 10 punts més que en el conjunt d’Espanya i quatre més que a les Canàries, l’altra comunitat més perjudicada per la pandèmia. Amb vista al 2021, l’economia estatal de mitjana pujarà un 6,8%, gràcies a l’efecte vacuna i a l’arribada de Fons Europeus. Així i tot, el repunt de l’economia balear encara està per quantificar, però es veurà influït per la recuperació del turisme, que l’entitat situa en un 40% del registrat el 2019. Diu Funcas que el 2022 seguirà la recuperació tant de PIB com d’ocupació, però amb un canvi que afecta les Balears ja que la taxa d’atur s’igualarà a l’espanyola, de més del 16%, quan fa anys que se situa per davall del 10%.

Una taxa de desocupació a l’alça i un turisme que en el cas de les illes, es veurà alentit més que altres destinacions espanyoles, preveu l’entitat, que ho atribueix a la necessitat d’agafar un avió i malgrat la vacuna. La Fundació pren com a referència per a aquesta previsió el comportament que ara mateix presenta el turisme en països més ben posicionats sanitàriament, com els asiàtics, i que no està funcionant a ple rendiment.

L’informe també adverteix que els efectes estructurals sobre l’economia de les comunitats dependrà de si se salva el teixit productiu, i aquí entra en joc, de manera molt important per a economies dinàmiques, la política d’ajudes per evitar la fallida de les empreses.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Resposta a CCOO: Andratx denuncia un alentiment del servei de recollida de fems després de la vaga

L'Ajuntament es reuneix avui amb l'empresa responsable del servei per mirar de resoldre el problema

El 23% del viatgers internacionals que viatgen a Espanya trien les Illes com a destinació

Son Sant Joan ha estat el segon aeròdrom de l'Estat amb més trànsit de passatgers durant el mes de setembre

El Congrés Nacional d’Ecoturisme s’inaugura a Menorca amb el repte d’impulsar un segment turístic que Balears lidera

Representants de l'associació que els agrupa i de les administracions en destaquen el valor afegit i capacitat de desestacionalització

El Consell de Mallorca vol temporada turística a partir de febrer

Al World Travel Market Mallorca es presentarà com a destinació de turisme esportiu