X

Les Balears només tenen un 0,07% de les aigües exteriors catalogades com a altament protegides

D'aquí a 7 anys n'hauria de tenir com a mínim el 10%, si vol complir amb el compromís adquirit per més de 150 països

05/11/2023

Les Balears només tenen un 0,07%25 de les aigües exteriors catalogades com a altament protegides

Manel Ferrera

Les Balears només tenen un 0,07% de les aigües exteriors catalogades com a altament protegides, i un 1,7 si només tenim en compte les interiors. D’aquí a 7 anys n’hauria de tenir com a mínim el 10%, si vol complir amb el compromís adquirit per més de 150 països, inclosos els de la Unió Europea. Amb aquesta catalogació es vol revertir la pèrdua de biodiversitat que s’ha produït els darrers anys.

A les Illes Balears tenim 72.552 quilòmetres quadrats d’aigües exteriors. Tant les Balears, com Espanya i més de 100 països d’arreu del món, inclosos tots els de la Unió Europea, es varen comprometre a protegir les seves aigües abans de 2030. Se’n varen establir 2 tipus. Una; són les Zones de Protecció, i aquí, les Balears, anam bé: ja tenim protegit un més del 30% per cent que es demana per al 2030.

L’alarma arriba a l’hora de complir el compromís més exigent: D’aquí a 7 anys hauria d’haver-hi un 10% de les aigües altament protegides. I només en tenim, ara mateix, un 0,07%, si parlam de les aigües de la Mar balear, de les quals una part les gestiona el Govern de les Illes, i una altra el de l’Estat. El percentatge augmenta fins a 1,7% si només tenim en compte les aigües interiors -el perímetre de cada illa-, que són les que gestiona el Govern de les Illes Balears. Però tant una xifra com l’altra són molt lluny dels objectius marcats per a 2030.

La Fundació Marilles espera un impuls del Govern per ampliar aquestes zones, i contribuir a la regeneració i protecció del tresor marítim de les Balears.

05/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris