X

Les Balears rebran aquesta setmana les 9.000 dosis de la vacuna contra el VRS per a nounats

Els nadons nascuts entre l'1 d'abril d'enguany i el 31 de març del 2024 podran ser immunitzats a partir de la pròxima setmana a centres de salut i hospitals

20/11/2023

Les Balears rebran aquesta setmana les 9.000 dosis de la vacuna contra el VRS per a nounats

/ Fé Ngô.

Redacció

Les Balears rebran aquesta setmana les dosis adquirides per a la immunització contra al virus respiratori sincicial (VRS) de tots els nadons nascuts entre l’1 d’abril del 2023 i el 31 de març del 2024. Una vacuna que els protegirà de bronquiolitis, pneumònies i altres infeccions respiratòries.

Amb una inversió d’1,9 milions d’euros, serà la primera vegada que les Illes estenguin aquesta immunització a tots els nounats, independentment de si tenen factors de risc o no. L’ampliació de la immunització de VRS a tots els lactants de l’arxipèlag va ser una de les primeres decisions del nou executiu autonòmic.

Fins ara, la immunització contra el VRS, causant del 80% dels casos de bronquiolitis, es feia únicament als bebès de risc –prematurs de menys de 35 setmanes, immunodeprimits o amb patologies respiratòries o cardíaques, o amb malalties greus fins als 24 mesos–.

Temporada circulació i immunització

El virus respiratori sincicial, que circula habitualment entre els mesos de l’octubre i el març, és un patogen contagiós que afecta fonamentalment lactants més petits d’un any i sol ser la principal causa d’infecció a les vies respiratòries, especialment relacionada amb bronquiolitis i pneumònia. Les infeccions per VRS suposen cada any una important sobrecàrrega assistencial, tant en atenció primària com en urgències, i és causant d’un gran nombre d’hospitalitzacions.

Nirsevimab és un anticòs monoclonal que s’administra com a una vacuna i que, amb una dosi única, proporciona protecció durant, almenys, cinc mesos. En administrar-lo al lactant directament els anticossos, no es depèn del sistema immunitari del nounat o de la mare per generar la protecció, i aquest efecte és immediat després de l’administració.

Així mateix, el nirsevimab ha demostrat ser altament eficaç, perquè evita la infecció i redueix la gravetat de les infeccions respiratòries, i, de fet, pot arribar a evitar més del 80% d’hospitalitzacions per VRS en lactants. A més, el mecanisme d’acció no interfereix amb cap vacuna del calendari; es pot administrar de forma simultània.

La vacuna s’administrarà als nounats al mateix hospital de naixement abans de l’alta hospitalària. Per als lactants nascuts a partir de dia primer del passat mes d’abril, s’administrarà als centres de salut.

20/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris