X

Les Balears rebran el juliol almanco 106 milions d’euros del Fons COVID-19

És el càlcul inicial del Govern després de la publicació al BOE dels criteris de repartiment

17/06/2020

Les Balears rebran el juliol almanco 106 milions d’euros del Fons COVID-19

A partir de juliol, el Govern fa comptes cobrar almanco 106 milions d’euros del Fons COVID de 16.000 milions que l’Estat ha creat per ajudar les comunitats davant la crisi. És la primera partida que rebrà l’arxipèlag d’aquest fons no retornable i correspon al tram inicial destinat a Sanitat, que concentrarà el major percentatge d’aquest paquet de doblers. En total, 9.000 milions d’euros que es pagaran a les comunitats en dos terminis. El primer, el juliol, quan -segons ha sabut IB3 Ràdio– el govern calcula que arribaran un mínim de 106 milions d’euros, en funció dels nous criteris establerts per al repartiment i publicats avui al BOE. El segon termini serà el novembre, amb uns requisits que depenen de com evolucioni la pandèmia, fet que impedeix a l’executiu elaborar un càlcul concret de la partida que correspondrà a les Balears. Això sí, la consellera d’Hisenda dona per fet que en els dos terminis, el bloc de despeses sanitàries rebrà més de 150 milions d’euros. Dada que Rosario Sánchez veu satisfactòria perquè respon a l’esforç fet per la comunitat en atenció primària, i no tant en UCI i hospitalitzacions, com altres regions.

A més de la sanitat, l’Educació és l’altra àrea social que més doblers directes rebrà d’aquest fons: 2.000 milions d’euros, dels quals encara no se sap quants pertoquen a les Balears. Malgrat que la ministra del Ram, Isabel Celaá, ha instat a utilitzar aquests doblers en la contractació de personal docent en el proper curs -reivindicació principal dels sindicats també-, el govern en aquest moment no fixa aquest objectiu en el llistat de prioritats. La planificació del curs -segons Sánchez- s’està fent encara.

Pel que fa a la resta del fons, es destinarà a pal·liar la caiguda d’ingressos de les comunitats, via tributs (capítol compensat amb 4.200 milions) i en el transport (que rebrà 800 milions).

Els principals criteris per a la distribució del fons són el nombre d’hospitalitzacions causades per la COVID, el nombre d’UCI, la quantitat de proves PCR realitzades (independentment del resultat) i la població protegida equivalent a efectes de la despesa sanitària.

 

17/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT