X

Les Balears, el primer territori europeu a erradicar la vespa asiàtica

Des del 2015, quan es va detectar per primera vegada la seva presència a Mallorca, se n'han retirat 32 nius. Ara Medi Ambient treballa en un protocol de prevenció a ports i aeroports

26/11/2020

Les Balears, el primer territori europeu a erradicar la vespa asiàtica

Les Balears són el primer territori europeu a erradicar la vespa asiàtica. Així ho ha donat a conèixer avui la conselleria de Medi Ambient. Segons ha explicat el conseller Miquel Mir, no se’n veu cap exemplar des de fa dos anys.

El primer niu de vespa asiàtica es va detectar aquí a Sóller a finals del 2015. Un any després, s’havia estès també a Deià, Fornalutx i Bunyola i d’aquí a Valldemossa, Esporles, Santa Maria, Lloseta i Escorca. Vital, per a la seva eliminació ha estat diu, Mar Leza, Doctora en Biologia de la UIB, la col·laboració dels ciutadans que han arribat a donar més de 1.200 avisos. Durant aquest temps s’han retirat, sempre de nit per capturar-ne el major nombre d’exemplars, fins a 32 nius.

Tot i que el darrer albirament d’un exemplar va ser el juliol de 2018, s’ha continuat col·locant trampes, 250 enguany, a la serra de Tramuntana. Trampes que segons explica Gabriela Picó, tècnica del COFIB, s’han ubicat segons els nius detectats anys enrera, sobre tot aquells on hi havia presència d’exemplars reproductors.

Una ràpida detecció i la insularitat són els factors, diuen que més han tengut a favor. I alerten, s’ha frenat l’expansió de l’insecte però no l’amenaça, que continua imparable a altres territoris. Per això el Govern treballa ja en protocols de prevenció a ports i aeroports. Tot per evitar que aquest animal de poc més de 3 centímetres i de ràpida reproducció torni a posar en perill la nostra fauna i flora.

26/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris