X

Les Balears són territori lliure de tuberculosi en bestiar boví

Un objectiu que s'ha assolit per primera vegada i després de 30 anys de controls constants

26/03/2023

Les Balears són territori lliure de tuberculosi en bestiar boví

Cristina Bauzá Joy

Les Illes Balears s’han declarat territori lliure de tuberculosi en bestiar boví per primera vegada. Una notícia que també és bona per a la societat, ja que és una malaltia infecciosa.

És fruit d’una feina constant durant dècades. Tal com explica la veterinària responsable del programa de control i erradicació, Dolça Ferrer, és un objectiu que cerquen des de fa més de 30 anys. I ara han assolit la fita, ha dit, “de l’absència de malaltia durant més de tres anys consecutius amb una sèrie de condicions que ens posava la Unió Europea”. “El que hem fet és, bàsicament, aplicar el programa que és la detecció de la malaltia animal per animal, sacrifici obligatori si un animal és positiu amb una subvenció i restriccions a la finca; també pel que fa a l’escorxador és important que tots els bous que van a sacrifici destinat a consum fan una inspecció post mortem del que troben que és sospitós”, hi afegeix.

El ramader Miquel Vanrell narra que a la seva explotació, “fa més de 20 anys que vàrem en tenir casos positius i vàrem haver de sacrificar-ne tots els animals i fer un buit sanitari. Deguérem sacrificar uns 400 o 500 animals”.

Havent erradicat aquesta malaltia, els controls a les explotacions balears passen a fer-se cada dos anys i es reforça la vigilància al bestiar arribat de fora. El que és positiu tant per als propietaris del bestiar com per l’administració pública. El director general d’Agricultura, Ramadera i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, comenta que “invertim uns doblers que no haurem d’invertir; per exemple, el 2021 vàrem haver de fer 14.000 proves més els cultius i les analítiques, fet que suposa una despesa d’entre 40 i 50.000 euros durant 20 anys”.

Tot i això, Ferrer recorda que el que sí que es reforça és el control de les entrades del bestiar que ve de les comunitats autònomes que no els han declarat territoris lliures de bestiar boví. És més, afirma que “vendran amb proves i aquí les repetirem”

Només les Canàries, Catalunya, Galícia, Múrcia, el País Basc i Astúries són lliures de tuberculosi en bestiar boví.

26/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris