societat

Les cases balears a l’exterior es tornen a reunir a Mallorca

Tot i que la llei marca que s'han de reunir anualment, no ho feien des de 2017 a l'Argentina


La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha agraït a les cases balears a l’exterior que “mantinguin vives les arrels, sensacions, emocions, identitats i històries comunes”. Ho ha fet en el Ple del Consell de Comunitats Balears a l’Exterior, que s’ha celebrat al Parlament. Feia cinc anys que la sessió no se celebrava a Mallorca. A més, l’òrgan no es reunia des de 2017, quan ho va fer a l’Argentina, tot i que la llei obliga que es reuneixin anualment.

Armengol ha explicat que “Balears no es pot oblidar que va ser una terra, en la qual va haver-hi molta gent va haver de sortir per a tenir millors condicions i poder-les-hi oferir als seus descendents”. Per aquest motiu, s’ha marcat com a objectiu” celebrar aquest acte amb més assiduïtat per a continuar establint llaços entre els uns i els altres, a més de posar en comú allò que estan treballant des de diferents punts de vista”.

Per part seva, la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha reiterat el suport del Govern a la labor que fan les cases de Balears. A més, volgut agrair als representants de les cases balears a l’exterior “el treball que fan a través de les seves cases per mantenir les tradicions i valors de Balears i a més ensenyar-les-hi als més joves”.

També ha parlat el president del Parlament, Vicenç Thomàs, qui ha recordat que “abans de ser una terra d’acolliment i pròspera, Balears eren unes illes amb homes i dones que van haver de fer una aposta fora d’aquestes fronteres per a complir els seus somnis i ambicions”. Respecte a aquest fet, ha afirmat que “molts s’estan s’oblidant d’això” i ho estan fent, ha afegit, “d’una forma que considera absolutament irresponsable”.

Avui dissabte hi ha hagut representades 19 cases de Balears, totes vingudes de l’Amèrica del Sud i Central menys la de Berlín. Tots ells han tingut el seu torn de paraula en el qual han pogut traslladar a les autoritats l’estat de la Casa, a més de les seves preocupacions i inquietuds tant a nivell econòmic com pel relleu generacional.

El Govern els ha programat altres activitats per a difondre el llegat històric d’aquest fenomen migratori. Divendres es va estrenar el documental Fent les Amèriques. De Mallorca a Puerto Rico, dirigit per Pere Salom.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

més contingut relacionat

Ferreries prescindeix de la caixera fadrina perquè ha anat a viure amb la seva parella

Tampoc no sortirà a la colcada el caixer pagès, ja que aquest mes deixarà de fer feina al camp

Menorca promou un concurs nacional de cuina amb vedella

Es farà dia 6 de març a la Plaça des Mercat de Ciutadella, en col·laboració amb Baleària

Per què tenc febre, malestar o calfreds amb la tercera dosi contra la COVID?

Els immunòlegs afirmen que els afectes adversos són una reacció normal en persones joves i sanes

Una mare de Mancor, pendent que la Justícia l’autoritzi per vacunar el seu fill

El pare del menor, que ara té 12 anys, s'oposa que el vacunin