X
11

Les claus de les negociacions per apujar el SMI a 1.000 euros

Govern, sindicats i patronals es tornen a reunir aquest dimecres per intentar tancar un acord

09/02/2022

Les claus de les negociacions per apujar el SMI a 1.000 euros

Un treballador d'una cadena de restaurants.

Les reunions per incrementar el salari mínim interprofessional (SMI) continuen endavant, però amb objectius ben diferents segons cada implicat. La mesa de negociació es torna a reunir aquest dimecres, convocada pel Ministeri de Treball i Economia Social.

Quin SMI vol fixar el Govern?

L’objectiu del Govern central és establir un salari mínim interprofessional de 1.000 euros al mes, amb catorze pagues. Una proposta a la qual donen suport els sindicats CCOO i UGT, de fet, s’oposen a qualsevol xifra que estigui per davall dels 1.000 euros; però que troba l’oposició frontal de les patronals CEOE i Cepyme. Ambdues organitzacions rebutgen de manera unànime l’increment plantejat per la ministra de Treball. Yolanda Díaz, per part seva, ja ha anunciat que la seva intenció és aprovar la pujada de l’SMI al Consell de Ministres com més aviat millor.

Per què s’hi oposen les patronals?

CEOE i Cepyme, tot i participar de les reunions, s’han desvinculat d’aquest nou increment de l’SMI. Consideren que la situació actual fa que la pujada sigui “inassumible” i allunyada de la “lògica econòmica”. Es basen en el context econòmic d’incertesa, la pujada generalitzada dels costos empresarials i la caiguda acumulada de la productivitat. Asseguren, a més, que les previsions apunten que els nivells de negoci d’abans de la pandèmia no es recuperaran fins a l’any 2023.

Quin increment suposaria elevar el SMI a 1.000 euros?

La proposta del Govern central implica una apujada de 35 euros al mes, que s’aplicaria a partir de dia primer de gener d’enguany. Això després que a mitjans del passat mes de setembre s’acordàs un augment de 15 euros i passàs dels 950 als 965 euros actuals, amb caràcter retroactiu a partir de dia primer de setembre de 2021. En aquell moment, les patronals també s’hi oposaren de manera rotunda. Defensaven que no era moment d’incrementar  l’SMI, ja que deien que l’economia espanyola es trobava en els inicis de la recuperació i que la creació d’ocupació es podria veure afectada. L’acord va ser només  bipartit, entre el Govern i els sindicats. Un escenari que, en espera de com es desenvolupa la reunió d’avui, es preveu que es torni a repetir en aquesta ocasió.

Quin és l’objectiu del Govern a mitjà termini?

Amb l’acord assolit entre el Govern i els sindicats el mes de setembre de 2021 per incrementar  l’SMI fins als 965 euros, ambdues parts també es comprometeren a anar revisant el salari mínim interprofessional durant els anys 2022 i 2023 fins a arribar al 60% del sou mitjà abans del final de la legislatura. Aquesta va ser, de fet, la promesa del Govern de coalició i així ho determina, també, la Carta Social Europea subscrita per Espanya. A finals de l’any passat el salari mitjà espanyol es va situar en els 2.038,6 euros bruts mensuals.

09/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT