X

Les claus dels principals acords de Glasgow

Entitats ecologistes i ONG's insatisfetes, qualifiquen els resultats de sumisos i de falta d'ambició

15/11/2021

Les claus dels principals acords de Glasgow

Activistes de Greenpeace posen un cartell "No està en venda" al hall de la COP26 a Glasgow. EM / Greenpeace

La Conferència de Canvi Climàtic de la ONU, la COP26, ha acabat aquest cap de setmana a Glasgow (Regne Unit) amb acords de mínims, febles i insuficients segons les ONG’s i partits i entitats ecologistes. Entre els Acords de Glasgow hi ha la crida a tots els països del món a iniciar l’abandonament del carbó, fet que suposa la primera crida mundial a deixar enrere aquest combustible fòssil, i aconsegueix mantenir viu l’objectiu de limitiar l’escalfament global en 1,5 ºC.

La versió final del document, denominat Paquet Climàtic de Glasgow, manté les propostes a pesar que en el darrer minut la Xina i l’Índia, dos dels principals països emissors de gasos d’efecte hivernacle s’hi havien oposat.

Aquests són les principals claus:

– El text aprovat fa una crida a posar fi als subsidis ineficients als combustibles fòssils i a que els països reforcin les seves retallades d’emissions de gasos d’efecte hivernacle per limitar l’escalfament global i aconseguir mantenir l’objectiu del 1,5ºC.

– Els països s’han compromés a reforçar els seus plans de reducció d’emissions per a 2030 i a presentar un nou compromis en la propera cimera COP27 que se celebrarà del 7 al 18 de novembre de 2022 a Sharm El Sheikh (Egipte).

– L’acord urgeix als països desenvolupats a, com a mínim, duplicar el 2025 el finançament total per ajudar els països en vies de desenvolupament a adaptar-se al canvi climàtic.

Les reaccions de les entitats ecologistes:

La formació política Verds Equo considera “insuficient” i “inssatisfactori” el pacte climàtic aconseguit a Glasgow. L’organització destaca que els compromisos dels països “continuen essent insuficients i no eviten els pitjors efectes del canvi climàtic”. Afegeixen que “ara per ser creïble i arribar a temps, cada pais incloent-hi Espanya, han de passar de forma urgent de les promeses als fets: augmentar la seva reducció d’emissions per 2030, indicar una data per posar fi als combustibles fòssils i estar a l’alçada del finançament climàtic”.

Per l’entitat ecologista Amics de la Terra, la “manca d’ambició i justícia climàtica en els Acords de Glasgow s’allunyen de l’objectiu de limitar l’increment de la temperatura global a 1,5ºC i condemna encara més els països del sud global.

15/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris