La tensió a la frontera d'Ucraïna no ha deixat d'augmentar d'ençà que a principis de 2021 Rússia hi va començar el desplegament de les seves tropes
19/01/2022. Una imatge de satèl·lit de Maxar Technologies mostra el desplegament d'efectius a Ielnya, Rússia, a la frontera amb Ucraïna. La tensió es troba en el seu punt més alt en molts anys, l'acumulació de tropes russes prop de la frontera desperta el temor d'una invasió.
20
Borrell afirma que Rússia afrontarà “greus conseqüències” si envaeix Ucraïna
La tensió a la frontera d’Ucraïna no ha deixat d’augmentar d’ençà que a principis de 2021 Rússia hi va començar el desplegament de les seves tropes. Actualment, l’exèrcit rus ja compta amb més de 100.000 soldats a la zona i creix el temor dels Estats Units, la Unió Europea i l’OTAN a una invasió del seu país veí.
El conflicte a Ucraïna té, però, el seu origen anys enrere.
L’any 1991 Ucraïna passa a ser un país independent amb la caiguda de la Unió Soviètica. Els primers anys d’independència, la nova República d’Ucraïna mantén una bona relació amb el Kremlin, però amb els anys augmenta la influència d’occident. Almanco tres quartes parts del poble ucraïnès aspiren a integrar-se en les institucions democràtiques europees i a l’OTAN.
Aquesta major influència occidental culmina amb un Acord d’Associació a la Unió Europea.
Tanmateix el novembre de 2013, el llavors president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, suspèn la signatura de l’acord, a causa de pressions de Rússia, que a canvi ofereix contraprestacions econòmiques.
Aquesta suspensió provoca el descontentament de la població i les manifestacions i disturbis d’índole europeista i nacionalista que tenen lloc a la plaça Maidan (Independència) i que provoquen la caiguda del règim de Ianukóvitx, que fuig a Rússia.
Al mateix temps, el març de 2014, Crimea aprova la seva annexió a Rússia en un referèndum amb el 97% de vots a favor. Un fet que provoca el trencament de la col·laboració de l’OTAN amb Moscou, i sancions per part dels EUA i la Unió Europea.
També s’inicien els enfrontaments armats entre les forces independentistes i el govern d’Ucraïna a les regions de l’est del país, de majoria prorussa. És l’anomenada guerra del Donbass. El desembre de 2019 el president rus, Vladímir Putin i el nou president ucraïnès, Volodímir Zelenski, acorden reprendre la pau a Ucraïna.
Amb l’arribada al poder de Zelenski, Ucraïna no ha deixat de mostrar la seva intenció d’acostar-se a l’OTAN, un fet que ha posat en guàrdia a Putin. Fa un any, Rússia comença a situar tropes a les seves fronteres amb Ucraïna després que un grup format per 46 estats i organitzacions, entre els quals es troba l’OTAN, signen el que es coneix com la Plataforma de Crimea, en la qual exigeixen a Rússia la devolució de la península a Ucraïna.
Zelenski és el president més pro europeu que ha tingut i fa dos anys que va afermant les seves relacions amb occident. L’any 2016 Ucraïna va signar un acord de lliure comerç amb la UE i dos anys abans, segellava un pacte amb l’OTAN per a modernitzar el seu exèrcit. Zelenski no ha aconseguit però l’ingrés del seu país a l’Aliança, ja que l’organització l’està dilatant per evitar un nou enfrontament amb Moscou. Ara Putin espera dissuadir a Ucraïna de les seves intencions amb una possibilitat real d’invasió.