X

Les comunitats autònomes s’activen per frenar els brots de coronavirus

El Govern balear ha ampliat les restriccions acordades amb el Govern central pel que fa a la prohibició de contacte en l'esport no professional, així com la reducció de l'aforament dels temples del 75 al 50% i el veto a les festes diürnes a piscines i a les anomenades "party boats"

23/08/2020

Les comunitats autònomes s’activen per frenar els brots de coronavirus

EFE/ Eliseo Trigo

Les comunitats autònomes completen aquest diumenge l’activació de les mesures i recomanacions acordades fa una setmana amb el Govern per tractar de frenar els brots de coronavirus, amb l’entrada en vigor la pròxima mitjanit del paquet preventiu a Castella-la Manxa.

A més d’aquestes noves normes comunes, algunes de les comunitats han introduït restriccions exclusives per a cada territori en aplicació de les seves competències.

En la major part dels casos en els quals ha intervingut la justícia. els paquets de mesures han trobat l’aval legal, amb l’excepció de Madrid, on un jutge ha anul·lat l’ordre aprovada en entendre que “des d’una comunitat autònoma no es poden limitar drets fonamentals amb caràcter general sense una prèvia declaració de l’alarma”. La Comunitat de Madrid recorrerà aquesta decisió.

Així apliquen les comunitats les noves restriccions enfront del coronavirus:

ANDALUSIA: A partir del 17 d’agost, Andalusia amplia a dos metres la distància social mínima per fumar a la via pública; limita al 75% l’aforament màxim a l’interior dels locals d’hostaleria, i activa també en fase de prova l’aplicació mòbil d’alerta de contagis ‘RadarCOVID’.

ARAGÓ: La comunitat també ha posat en marxa l’aplicació mòbil d’alerta de contagis ‘RadarCOVID’. Reforçarà els controls per impedir els anomenats botellots, que seran sancionats d’una forma més dura, i s’intensificaran les proves a centre sanitaris per  evitar contagis entre els més majors.

ASTÚRIES: A partir del 18 d’agost, Astúries durà a terme anàlisis automatitzades de les aigües residuals de les principals àrees de població de la comunitat autònoma amb la finalitat de poder detectar per barris o zones geogràfiques concretes la presència de la covid-19 i poder llançar alertes primerenques davant possibles nous brots.

BALEARS: El Govern balear ha ampliat les restriccions acordades amb el Govern central pel que fa a la prohibició de contacte en l’esport no professional, així com la reducció de l’aforament dels temples del 75 al 50% i el veto a les festes diürnes a piscines i a les anomenades “party boats”.

CANÀRIES: Canàries, que ja havia aplicat restriccions prèviament a l’acord entre el Govern i les CCAA algunes de les mesures de l’acord, faculta als batles, a partir del 21 d’agost, en la seva condició d’autoritat sanitària, perquè puguin adoptar les mesures addicionals i complementàries en els seus respectius àmbits territorials.

CANTÀBRIA: Cantàbria va traslladar exactament l’acord del Consell Interterritorial. L’associació que reuneix un centenar d’empreses de l’oci nocturn de Cantàbria va presentar un recurs contenciós administratiu demanant la suspensió cautelar, que va rebutjar el Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria (TJSC).

CASTELLA-LA MANXA: El govern de Castella-la Manxa ha publicat aquest dissabte el decret, que entra en vigor avui diumenge i que inclou com a novetats el tancament dels prostíbuls i la prohibició de venda d’alcohol entre les 22h i les 8h del matí, excepte en l’hostaleria i la restauració.

CASTELLA I LLEÓ: Castella i Lleó ha estat de les comunitats més ràpides a l’hora d’executar les mesures, que va reforçar uns dies després d’activar l’ordre a través d’un pla aprovat el 21 d’agost i que va entrar en vigor aquest dissabte: va estendre l’ús de mascareta a les piscines, va limitar l’aforament en establiments al 50%, va tancar les penyes i va prohibir els esdeveniments multitudinaris.

CATALUNYA: La resolució recorda la prohibició de consumir begudes alcohòliques a la via pública per evitar els botellots i obliga a “garantir la distància interpersonal mínima d’1,5 metres en el servei de barra” i la distància entre taules, on no es podran congregar més de 10 persones.

El 13 d’agost el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar la decisió de la Generalitat de prorrogar durant quinze dies el tancament de totes les discoteques i bars musicals, recorregut per la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals.

EXTREMADURA: Extremadura penalitza els incompliments amb sancions de la seva Llei de salut pública, que estableix sancions de fins a 3.000 euros en sancions lleus; de 3.000 fins a 60.000 euros en les greus, i de 60.000 fins a 600.000 euros en les molt greus.

GALÍCIA: A més de les mesures comunes, Galícia desaconsella reunions entre persones que no convisquin per frenar la propagació de la pandèmia, molt focalitzada a l’àrea de la Corunya. Ja havia activat prèviament la prohibició de fumar a la via pública i espais a l’aire lliure, incloses terrasses, si no es compleix amb la distància de seguretat.

LA RIOJA: El Govern de La Rioja va ser el primer a implantar les mesures. Estableix la figura del ‘autorrastreig’ entre la població, amb la finalitat que cada persona pugui dur un control diari dels seus contactes davant la possibilitat de ser requerida per les autoritats sanitàries per possibles casos de covid-19.

MADRID: Madrid va introduir la prohibició de menjar en trens i autobusos i va exigir una autorització prèvia per a esdeveniments de 600 persones o més, però un jutge va anul·lar l’ordre aquest mateix dia en entendre que “des d’una comunitat autònoma no es poden limitar drets fonamentals amb caràcter general sense una prèvia declaració de l’alarma”. La Comunitat de Madrid recorrerà a la Justícia la paralització.

MÚRCIA: Múrcia va ser amb La Rioja de les primeres comunitats a activar les mesures i recomanacions que Sanitat i les comunitats van consensuar. Posteriorment, el dia 18 va publicar una ordre per limitar al 50% el nombre d’ocupants en els vehicles públics i privats després de detectar un augment de contagis en el transport als llocs de treball.

NAVARRA: El divendres en què es va tancar l’acord, Navarra ja va activar a Tudela restriccions per l’alta incidència entre la seva població. Una part de les mesures ja les tenia en marxa (blindatge de centres sociosanitaris, garbellats i actuacions específiques pels brots o recomanar limitar trobades socials i familiars) o ja estaven previstes.

PAÍS BASC: El País Basc és el territori que més va reforçar les mesures restrictives: va declarar l’emergència sanitària el dilluns passat i des del dimecres no permet els grups de més de 10 persones a la via pública i a establiments hostalers i gastronòmics-recreatius, com els txokos. Tampoc es pot menjar en el transport públic

COMUNITAT VALENCIANA: Estableix limitacions als usuaris de vehicles de transport. Esdeveniments i activitats l’afluència prevista de les quals superi les 400 persones, queden supeditats a autorització prèvia per part de l’administració. S’estableix l’obligació de realitzar proves PCR a tots els nous ingressos i reingressos a residències i centres sociosanitaris amb 72 hores d’antelació com a màxim. Les mesures tenen 21 dies de vigència i poden ser revisades i prorrogades.


Primer cap de setmana de prohibicions de festes diürnes i party boats
El Govern estudia tancar els prostíbuls per frenar el coronavirus

23/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris