economia

Les aerolínies i els aeroports proposen mesures per garantir la seguretat als vols

Descarten el bloqueig de seients, els tests de COVID-19 i consideren que ara per ara el passaport d'immunitat no és útil

EFE/EPA/FRANCIS R. MALASIG/Arxiu


L’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) i el Consell Internacional d’Aeroports (ACI) han demanat als governs quines són les mesures per a la recuperació de la connectivitat mundial, basades en evidències científiques. La patronal i els aeroports han fet públic aquest dimarts un informe que reflecteix la petició i que es basa en què les mesures han de basar-se en evidències científiques i en l’avaluació de riscos, han de minimitzar el risc de transmissió als aeroports, tant a terra com a bord dels avions, i que cal una col·laboració entre els governs de tot el món, així com entre aquests i la indústria “per restaurar la connectivitat aèria i la confiança entre els passatgers”.

https://twitter.com/IATA/status/1263031261033103363

Per abans del vol, el document diu que s’hauria de tenir informació de contacte dels passatgers “més detallada” perquè pugui ser usada per a “rastreig”.

A la terminal

“Depenent de la legislació de cada país”, en l’accés dels viatgers ha de primar el de persones “amb discapacitat, mobilitat reduïda o menors sense acompanyament”, que són les úniques que podran anar acompanyades en una fase inicial, i evitar la creació de cues i concentracions de gent. Sobre els tests de temperatura, tot i que “la seva efectivitat no està provada al 100%” pot ser positiva per evitar que els passatgers que puguin tenir “sospites d’estar infectats”, abortin el viatge. En qualsevol cas, s’haurien de dur a terme -diu el text- en origen i per personal mèdic.

El document també recomana que a l’aeroport es mantengui la “distància social” amb coherència amb el que dicti la normativa d’transports, “com el transport urbà” amb què s’accedirà a l’aeoport. Això sí, IATA i ACI coincideixen que aquesta distància ha de ser només en la “fase inicial de restabliment”, perquè “la limitació de la capacitat” de la nau i de les terminals ho faria “incompatible” amb connectivitat a llarg termini.

A terra, IATA i ACI coincideixen en la necessitat d’equips de protecció (PPE), desinfecció regular, consideren que els tests de COVID-19 “no són una solució viable” i, tot i que “no hi ha evidència” que la gent que ha passat la malaltia “estigui protegida d’una segona infecció”, consideren que el “passaport d’immunitat” pot jugar “un paper important en la restauració dels vols” si es demostra que una persona infectat esdevé immune.

Pel que fa a la facturació, s’hauria d’evitar la impressió de bitllets i optar per la versió mòbil, establir que els passatgers puguin deixar l’equipatge ells mateixos (self-bag drop) i evitar el contacte físic dels passatgers durant l’embarcament, fins i tot redissenyant els accessos. Per garantir un trànsit fluït, recomanen que en la primera fase els viatgers duguin l’equipatge de cabina essencial.

Durant el vol

IATA parteix de la base que “el risc de transmissió de la COVID-19 entre passatgers a bord és molt baix” i ho atribueix, entre d’altres, al fet que els passatgers no estiguin de cara entre ells, als filtres HEPA, o que l’aire condicionat flueixi del sostre a terra. Tot i així, recomana que si la distància de seguretat no es pot garantir, els usuaris duguin mascaretes durant el vol. En cap cas, però, “no s’ha d’assumir que sigui necessària la distància física a bord (per exemple, bloquejant seients). Es proporcionarien tovalloletes als passatgers per netejar els seus seients.

En destí

Com que el cribatge s’haurà dut a terme en origen, no serà necessari, diu el document, que es duguin a terme proves sanitàries al destí, ni tampoc en els passatgers que facin escala. Es facilitarà la circulació dels passatgers des que surten de la nau i la recollida d’equipatge perquè sigui àgil i segura.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El tresorer del Partit Liberal d’Alemanya reforma una mansió del Terreno a Palma

Harald Christ, milionari i ex militant dels socialdemòcrates, pot ser un home clau en la negociació de les aliances al...

Com queden els ERTOs? Més de 17.500 treballadors balears estan en aquesta situació

Les empreses que ofereixin formació als seus treballadors tendran majors exoneracions. A més, es prorroga fins a finals de l'any...

Els hotels de Menorca de categoria superior allarguen temporada fins a finals d’octubre

Les reserves de visitants, que cerquen natura i esport, arriben però amb compte-gotes

CAEB Restauració: “Confiam que en dues setmanes ens permetin obrir els interiors al 100% de cabuda”

L'Associació d'Empresaris d'Instal.lacions Esportives de Balears proposarà al Govern eliminar la mascareta en els entrenaments