ECONOMIA

Les constructores deixen sense acabar grans obres públiques pel sobrecost dels materials

El sector afirma que hi ha promotores que han preferit pagar la possible penalització a continuar endavant amb el projecte


Les constructores de les Balears han començat a abandonar grans obres per la impossibilitat d’assumir el sobrecost provocat per l’encariment dels materials. Una situació que ja es dona a distints municipis, sobretot en obra pública i s’ho plantegen en obres privades. Segons dades de l’Índex de Preus Industrials, el preu d’alguns materials s’ha disparat un 50% en un any; en concret, el ferro i l’acer s’han encarit un 51%.

L’Associació de constructors assegura que la situació és complicada, perquè aquest sobrecost se suma al retard en l’arribada d’aquests materials. “La problemàtica arriba amb les obres de certa envergadura. Aquí sí que les empreses es troben amb grans dificultats. Tenim exemples de constructores que els ha compensat més abandonar i afrontar una possible penalització, que seguir assumint l’encariment de costos”, ha explicat a IB3 Ràdio Sandra Verger, directora general de l’associació, qui ha desistit de dir el nom d’aquests projectes, per tractar-se d’informació confidencial.

Els preus dels materials no han tocat sostre i, per aquest motiu, i a banda de l’abandonament d’obres ja començades, també estan quedant licitacions desertes, empreses que no s’hi presenten perquè saben que no els compensarà econòmicament. La Llei de contractes estableix que les obres inferiors a dos anys no poden accedir a les ajudes del Govern, ni tampoc aquelles que han patit l’encariment, però que varen acabar el 2021. Segons l’associació de constructors el 80% de les feines que es varen fer l’any passat no van poder optar a cap classe de compensació, una xifra molt elevada. “És una situació que es va començar a donar al darrer trimestre de 2021, però que s’ha vist incrementat aquest 2022. Han quedat obres desertes a bastament. Per això volem fer una reflexió: que quan es tregui una obra pública a licitació, es faci amb els preus el màxim actualitzats possible”, ha demanat Verger.

Una petició que la presidenta Francina Armengol assegura que ja està resolta. “L’administració del Govern de les Illes ja licita les obres a preu de mercat real, a preu d’ara, pactat a més amb l’Associació de constructors de la CAEB. Ens vàrem reunir moltíssimes vegades per fer l’adequació de com adaptaríem els preus de contractació pública amb les clàusules que es plantejarien, pactades amb els constructors”, ha dit la cap de l’executiu.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |