economia

L’alerta de les constructores: falten materials i els preus han pujat més d’un 50%

S'enfronten a pressuposts tancats, dificultats per complir terminis i sobrecosts no prevists


Les empreses de construcció estan alarmades davant el que qualifiquen com un descontrolat i desmesurat augment de preu dels materials bàsics durant el darrer any a causa de la pandèmia. Per fer-se’n una idea, l’acer s’ha incrementat un 78% i el coure més d’un 100 per 100. L’alumini un 56%, els tubs de PVC un 70 per cent i la fusta un 30%.

Les empreses s’enfronten a contractes amb pressuposts tancats. El preu dels materials pot arribar al 17 per cent del pressupost total d’un edifici. Reclamen mecanismes de revisió de preus dels contractes. Sandra Verger, directora de l’Associació de Constructors, explica: “És una complicació el fet que si tenc un preu tancat i un pressupost ja fet. La majoria de promotors no estan molt disposats a assumir aquest sobrecost damunt aquella obra i repercuteix molt a les empreses”.

Les empreses de venda de materials diuen no poder garantir preus a curt termini i algunes només fan pressuposts amb una vigència de 7 dies. A més, alerten d’una manca de materials i xips d’electrodomèstics que causa no poder complir els terminis d’execució.

I això que el sector no ha aturat durant la pandèmia. De fet, l’Associació Construïm de Pimem afirma que durant els primers sis mesos de l’any el consum de ciment s’ha incrementat un 6% respecte d’un any sense pandèmia com el 2019. Això sí, reclamen ajudes del Govern a la innovació per poder ser competitius i no desaparèixer. Antoni Garí, president de l’Associació Construïm assegura: “Es Govern ens pugui donar a les Pimes una sèrie de xecs d’innovació per poder contractar serveis tecnològics amb universitats o centres. Una Pime per si sola no pot posar en marxa segons quins processos d’innovació”.

Tant Construïm que agrupa empreses locals de fabricació de materials com l’Associació de Constructors asseguren que l’arribada dels fons europeus Next Generation per a la rehabilitació energètica són una oportunitat que no es pot deixar perdre.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Èxit en la primera fira de la cervesa artesana de Can Picafort

La localitat ha estat també l'espai escollit perquè els jutges tastin algunes de les cerveses que participen a la sisena...

Exitosa fira de les oportunitats a Felanitx

Els venedors que hi han participat han aprofitat per treure tot l'stock pendent de vendre a l'estiu

Arranz insisteix en el certificat covid per eliminar restriccions a l’hostaleria i a l’oci nocturn

La mesa de diàleg social revisarà les mesures anticovid demà dilluns

10 dels 22 projectes que han participat a Decelera han aconseguit finançament

La trobada d'emprenedors, que ja ha arribat a la sisena edició, té per objectiu fer una pausa per reflexionar