política

Les dades de la central pròpia d’IB3 Tota la informació sobre les eleccions del 26M i la central de dades pròpia d’IB3

Per primera vegada IB3 disposa d’una central de dades pròpia, formada per un equip de 10 persones, i d’una eina de creació pròpia que conté l’històric de vot dels ajuntaments de les Illes Balears des del 1995. Això permetrà comparar-los amb els assolits fins ara, saber l’evolució de cadascuna de les formacions polítiques al llarg dels anys i contextualitzar-los. La central de dades subministrarà aquesta informació als programes especials que IB3 Televisió i IB3 Ràdio realitzaran durant la nit del 26-M, així com a les xarxes socials d’IB3 Notícies: Twitter i Facebook. Al Twitter, hi trobareu tota la informació agrupada amb les etiquetes #EleccionsIB3 #DadesEleccionsIB3.

Els titulars del 26M

 • Aquest és el nou mapa de colors de les Illes Balears. Consulta aquí els resultats, poble a poble: www.ib3.org/e2019A/

 • VOX aconsegueix 16 regidors repartits entre els següents municipis: Palma (4), Marratxí (2), Calvià (2) Llucmajor (2), Inca (2), Felanitx (1), Campos (1), Bunyola (1) i Alcúdia (1).

 • Amb un 55,6%, la d’enguany és la participació més baixa de la història en unes eleccions autonòmiques. Ha baixat un punt i mig respecte el 2015. La participació més alta es va donar l’any 1987 amb un 66,7%

 

Dades d’interès

 • – Enguany les Illes Balears trien sis regidors menys que el 2015 degut a les variacions de població. Els ajuntaments que han vist reduïda el nombre de regidors són: Calvià (-4), Puigpunyent (-2), Valldemossa (-2), ses Salines (-2) i es Mercadal (-2).
 • Palmanyola (Bunyola) hi ha cinc urnes. S’hi afegeix la de l’Entitat Local Menor, que té plenari propi amb un president i pressupost anual.
 • – Sa Pobla és l’únic municipi on es presenta La Falange.
 • Amb 69 anys, el batle en actiu de major edat de les Illes és Andreu Isern (PSOE- Consell). Ha estat batle en dues etapes: 2007-2009 i 2011- actualitat). Són 18 anys consecutius, més dos anys anteriors.
 • Tobal Pons Sintes (PP- Es Mercadal), amb 21 anys, és el candidat més jove de les eleccions locals.
 • – A Menorca hi ha vuit municipis i 37 candidatures: sis més que el 2015, degut a la irrupció de quatre noves formacions: VOX, PLIE, Actua i C’s.
 • – A Eivissa hi ha vuit candidatures per cinc municipis. Sant Antoni i Santa Eulària, en canvi, els dos batles actuals abandonen.
 • El rècord de participació en uns comicis locals el té Escorca l’any 2003, amb un 97%; i el rècord de participació més baix el té Eivissa el 1991, amb un 46%, i també Santa Eulàlia, el 2015, amb un 46%.
 • A 20 municipis de les Illes Balears no s’ha presentat cap dona com a número 1: Ariany, Banyalbufar, Búger, Costitx, Escorca, Estellencs, Fornalutx, Lloret, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Puigpunyent, Sant Joan, Santa Eugènia, Santa Maria, ses Salines, Sineu, Deià, Montuïri , Vilafranca i es Mercadal.
 • D’ençà de les eleccions del 2015, la llista més votada no és sinònim de majoria absoluta. A 35 municipis de les Illes Balears no governa el partit més votat. Tot són pactes. En concret, a Mallorca hi ha 28 pactes; a Menorca, quatre; a Eivissa, tres; i a Formentera, cap.
 •  21 municipis obtengueren majoria absoluta el 2015: Campos (PP), Deià (PP), Escorca (PP), Estellencs (PP), Fornalutx (PP), Santa Eugènia (PP), Santanyí (PP), Ariany (El Pi), Banyalbufar (El Pi), Costitx (El Pi), Porreres (El Pi), Campanet (MÉS), Esporles (MÉS), Mancor de la Vall (MÉS), Lloret (independents), Valldemossa (independents), Vilafranca (independents), Alaior (PP), Sant Joan de Labritja (PP), Santa Eulària (PP).
 • Els municipis on es presenten més llistes són: Palma (15), Llucmajor (11), Calvià (10), Alcúdia (10), Inca (9), Ciutadella (9), Manacor (8), Maó (7).
 • Nombre de regidors que ostenten els principals partits: PP, 302; PSIB-PSOE, 179; MÉS, 108; El PI, 91; Guanyem, 19; GxF, 9 i Ciutadans, 9.
 • El Govern de Guillem Villalonga (MÉS) és el primer govern progressista de Mancor de la Vall des del 1995, fins al 2015 havia governat el PP, que enguany renova el candidat, amb Pep Frontera. Tots els candidats a la batlia són homes.
 • Santanyí és l’únic municipi de Mallorca on sempre ha governat el PP. Tota l’oposició es presenta en coalició: SUMA (PSOE + El Pi + Independents). Aconseguiran rompre la inèrcia de 30 anys?
 • Cap batle de Ciutadella ha repetit dues legislatures seguides. Llorenç Brondo (PP) sí que va ser reelegit, però va dimitir abans de complir els sis anys en el càrrec. Joana Gomila seria la segona que repeteix.
 • Carmen Ferrer seria la primera alcaldessa de Santa Eulària des Riu si el PP torna a guanyar en un dels seus bastions.
 • Formentera és l’illa on més tard es vota. El 2015, les 14 hores, només una de cada quatre persones en edat de votar ho havia fet (un 24%). Enguany, a la mateixa hora, la participació encara ha estat menor (un 22%).
 • El partit que presenta més candidatures municipals és el PP (61), seguit del PSIB-PSOE (54), EL PI (37), Ciutadans (30), MÉS per Mallorca (28), VOX (22) i Podem (21). No estan incloses les coalicions electorals.
 • El PP es presenta a tots els municipis de les Illes Balears tret d’Ariany, Banyalbufar, Deià, Esporles, Vilafranca i Formentera.

Històrics 


Seguiu la darrera hora a Twitter amb les etiquetes #EleccionsIB3 i #DadesEleccionsIB3

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

Cort vol construir tres nous aparcaments només per a residents

Es faran a la plaça del Progrés, a Metge Josep Darder i al costat de la plaça de toros

El PSOE demana explicacions al PP per l’Interès General del parc aquàtic de Biniancolla

Els promotors ja han avisat que, si s'esbuca el parc, reclamaran entre 40 i 50 milions d'indemnització al Consell de...

Els veïnats del Fortí lamenten el retard de l’Ajuntament per fer la segona part del parc de la Riera

Asseguren que encara no s'han executat els projectes dels pressupostos participatius de 2016 i 2017

Unides Podem critica que Sánchez vulgui satisfer les multinacionals abans que tenir-los com a socis

Enrique Santiago ha participat, a través de videoconferència, en una trobada amb la militància