X

Les dades del ‘porta a porta’: Maó i es Castell compleixen els objectius de reciclatge

Traslladar els fems a Son Reus o construir una incineradora a Menorca, entre les opcions per reduir els fems que s'enterren avui dia a Milà

08/05/2025

Les dades del ‘porta a porta’: Maó i es Castell compleixen els objectius de reciclatge

25

La recollida de matèria orgànica a Menorca creix el 2024 un 308% respecte de l’any anterior. És una de les principals dades de la darrera memòria del Consorci de Residus. Tot, en un any en què dos dels vuit municipis de Menorca arriben a l’objectiu del reciclatge, que demanava arribar el 50% dels residus generats per a l’any 2020.

Es Castell, amb prop del 72% en només vuit mesos, ja compleix l’objectiu. També ho fa Maó, amb un 51%, tot i que la implantació arriba només a la meitat de la població. El “Porta a porta”, ho diuen les dades, ha propiciat l’increment de la recollida separada de totes les fraccions, per exemple dels envasos lleugers, que creixen prop d’un 31%, també gràcies a la recollida dels comerços, i la matèria orgànica.

Des del Consell, amb tot, aposten perquè aquest sistema es combini amb d’altres, com els contenidors intel·ligents, que considera més adequats per als nuclis turístics.

Mentrestant, el Consell avança que encarregarà un estudi per decidir la fórmula més adient per complir les exigències d’Europa respecte als residus que s’enterren actualment a Milà. Hi ha diverses opcions: traslladar-los a Son Reus per cremar-los, com farà Eivissa; construir una incineradora a Menorca, o apostar, per exemple, per sistemes alternatius, com la planta experimental de tractament de residus que funciona a Terol.

Menorca, en conjunt, encara és lluny de complir els objectius de reciclatge, que és del 55% per al 2025, i de reducció de l’abocament, que és del 10% per a l’any 2030 i que encara és del 26%. El camí del canvi, però, està marcat.

08/05/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT