X

Les educadores d’escoletes infantils en mans privades de les Balears es mobilitzen per denunciar la precarietat del sector

Segons la Carta Social Europea, el 90% de les treballadores del sector pot ser considerada com a pobra

19/11/2023

Les educadores d’escoletes infantils en mans privades de les Balears es mobilitzen per denunciar la precarietat del sector

Protestes del col·lectiu a la Plaça dels Patins de Palma, dimecres 15 de novembre de 2023

33

Segons la Carta Social Europea, el 90% de les treballadores d’escoletes infantils en mans privades pot ser considerada com a pobra. A les Illes Balears aquest col·lectiu ha fet ja 4 jornades de vaga; la darrera, dimecres passat. Denuncien la necessitat de revisar el conveni col·lectiu d’educació infantil d’àmbit nacional.

Pepa Ramis, de la Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres a les Illes, afirma que es tracta d’un conveni precari que no inclou les pujades d’IPC dels darrers anys ni les hores de feina no retribuïdes. Entre les reclamacions de les treballadores del sector educatiu 0-3 hi ha també els suports per a l’atenció d’infants amb necessitats educatives especials i una baixada de la ràtio d’infants per mestra. No existeixen xifres exactes, però s’estima que serien entre 300 i 350 centres i almenys 2.500 treballadores a les Illes. S’hi inclouen mestres, personal de manteniment, neteja i cuina. 

Segons Comissions Obreres, és la primera vegada que aquest sector es mobilitza i que s’han vist escoletes tancades. Expliquen que hi ha hagut un alt seguiment de les vagues que ha arribat al 80% al País Basc o al 60% a Catalunya. A les Balears, calculen, ha estat de prop del 50%. En el cas de les vuit escoletes de gestió indirecta de l’Ajuntament de Palma,  el seguiment ha estat de prop del 40%, segons fonts municipals.

Els sindicats posen en evidència la gran diferència de condicions laborals entre les persones que estan a centres de titularitat pública o a centres de gestió privada i que fan la mateixa feina. El mateix Ajuntament de Palma és un d’aquests casos amb les 12 escoletes del patronat municipal. Pepa Ramis explica que el Consistori de Palma disposa de 4 escoletes de gestió pròpia, dins el patronat “amb un conveni d’aplicació molt més digne i adequat a l’etapa educativa” i amb vuit escoletes externalitzades a una empresa privada, a les quals se’ls aplica el conveni col·lectiu d’educació infantil d’àmbit nacional “tan precaritzat, quan estan oferint els mateixos serveis”.

Es suma que, en els darrers anys, ha crescut la privatització de la gestió d’escoletes infantils públiques. Marga Català, vicepresidenta de l’Associació de Directores d’Escoletes infantils de les Illes Balears, exposa que molts ajuntaments a les Balears donen la gestió de les seves escoletes a empreses privades; “són grans empreses que tant els és gestionar residències de persones grans, com un hotel, com escoletes, i clar; al final no tenen la visibilitat d’una escoleta, sinó que per a ells és una empresa”. 

Bel Maria Pascual, directora de l’escoleta Sa Pilota, centre de gestió indirecta de l’Ajuntament d’Alcúdia, que també ha seguit la vaga, parla de com funcionen les concessions. “En el nostre cas, l’Ajuntament gestiona el que són les places, les instal·lacions, infraestructures, arranjaments, però el que és el projecte educatiu i els contractes de les treballadores els gestiona una empresa privada”. Pascual afirma que “reivindicam les condicions salarials d’acord amb el nostre treball, formació, i la nostra responsabilitat”.

La gratuïtat de l’etapa educativa 0 a 3 anys en els centres públics i aquells de la xarxa complementària va ser un reconeixement cap a aquest ensenyament cabdal en el desenvolupament integral dels infants. No obstant això, el sector segueix reclamant que es dignifiquin les condicions laborals de les treballadores, encara un tema pendent.

De moment, el 24 de novembre es preveu una nova reunió de negociació del conveni col·lectiu. 

 

 

19/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT