X

Les entitats ciutadanes i els constructors aixequen la veu contra el Pla General de Manacor

Denuncien que la nova normativa urbanística dificultarà l'accés a l'habitatge a la ciutat

28/10/2019

Les entitats ciutadanes i els constructors aixequen la veu contra el Pla General de Manacor

Redacció

L’Ajuntament de Manacor aprovarà provisialment el nou Pla General del municipi en un ple extraordinari a començaments de la setmana que ve. Així ho ha anunciat l’equip de govern durant la comissió municipal d’Urbanisme. Tot i que el Pla té garantit el suport de bona part dels grups polítics del consistori, el nou Pla ha aixecat una forta oposició entre les entitats socials i els professionals del sector de la construcció.

Denuncien que prop del 75 per cent els edificis i habitatges que existeixen al centre de la ciutat quedaran fora d’ordenació i que per això la nova normativa urbanística dificultarà l’accés a l’habitatge.

La plataforma que uneix associacions i entitats socials, juvenils, feministes i ecologistes també critica que el model de ciutat que proposa el Pla General és expansiu. Critiquen que restringeix l’edificabilitat al centre i proposa nous creixements a les foranes i per això dificultarà encara encara més la possibilitat d’accedir a un habitatge. Segons Pere Amer, membre de l’entitat juvenil Xítxeros amb empenta, que integra la Plataforma ciutadana contra del Pla General, “es limita l’edificabilitat i es necessitaran uns terrenys molt grossos per poder construir un habitatge; per tant el Pla farà que els ciutadans no puguin accedir als habitatges del centre, es degradarà aquesta zona i amb ella també es degradarà l’economia i el comerç local”.

En el mateix sentit es manifesta el representant de l’Associació de Constructors del Llevant, Jaume Caldentey. “Pensam que el Pla General no ha d’estar condicionat per les zones verdes. Manacor és capital de comarca i necessitam seguir creixent, la societat demana habitatges petits per a la gent jove i també pels majors, són els que volen omplir de vida el centre  però amb aquest pla ho tendran més difícil”, explica Caldentey.

A més, segons els estudis que han fet els arquitectes i els constructors que s’oposen al Pla General de Manacor , més del 70 per cent dels habitatges que actualment existeixen al centre es convertiren en cases irregulars.”Hi ha un tant per cent molt gros d’habitatges que quedarien fora d’ordenació i aquest fet farà que s’empobreixi el patrimoni dels manacorins que teguin pisos, cases o solars afectats”, explica el portaveu de l’Associació de Constructors del Llevant, Jaume Caldentey.

Tot i aixo, segons ha pogut saber IB3 Ràdio, el govern municipal vol introduir un Pla d’Habitatge als documents que acompanyen el Pla General.

Amb tot, tan els moviments socials i veïnals com els constructors demanen que es replantegi el Pla General per introduïr-hi la sostenibilitat ambiental, la mobilitat sostenible, el protagonisme del vianant en la mobilitat o que faciliti la rehabilitació del centre i dels espais més emblemàtics del municipi. Així ho demanen les diferents associacions que formen la Plataforma Pla General

“Ve d’un any l’aprovació del Pla General?”, es demana Pere Amer des de la Plataforma ciutadana en contra del Pla manacorí. “Som molts els que ens oposam a aquest document urbanístic i apostam per resoldre els punts conflictius ara i tornar a dur el pla a aprovació quan s’hagin resolt”.

L’equip de govern municipal no ha volgut fer declaracions sobre aquest tema. Però sí que s’ha reunit amb les entitats. Jessica Campos ha acudit a una d’aquestes trobades, és membre de l’Assamblea Antipatriarcal de Manacor i també forma part de la plataforma ciutadana contra el Pla General. “Se varen comprometre amb nosaltres a fer feina amb diferents plans pel centre o per la mobilitat l’endemà de l’aprovació del Pla General i cooperar amb les entitats i la ciutadania”, explica Jessica Campos.

El nou Pla General ha de substituïr les normes urbanístiques dels anys 80, ha d’acabar amb la inseguretat jurídica i també amb l’amenaça que les expropiacions forçoses de zones verdes suposen per les arques municipals. Avui mateix tots els partits del consistori s’han reunit a la Comissió d’Urbanisme amb el Pla General com a principal punt. I es preveu que la nova normativa s’aprovi provisionalment en un ple extraordinari que se celebrarà dilluns o dimarts de la setmana que ve.

28/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris