societat

Les estàtues de Fra Juníper Serra continuen sent objecte d’actes vandàlics extrems als Estats Units

Les accions es multipliquen els darrers dies en nom del moviment antiracista i anticolonialista 'Black Lives Matters'

Les+est%C3%A0tues+de+Fra+Jun%C3%ADper+Serra+continuen+sent+objecte+d%27actes+vand%C3%A0lics+extrems+als+Estats+Units

Després de tomar divendres l’estàtua de Fra Juníper Serra a San Francisco, aquest dissabte horabaixa un grup d’activistes feren passar per ull la imatge que hi ha del sant al parc que du el seu nom a Los Angeles.

La darrera en ser tomada i pintada ha estat aquesta. És l’estàtua situada al parc que du el nom del missioner mallorquí a Los Angeles, a la plaça d’Olvera, lloc d’origen de la ciutat californiana. A la protesta hi acudiren aquest dissabte unes 60 persones de totes les edats, liderades per l’ancià indígena Alan Salazar. Divendres, en un acte semblant, un grup d’activistes tomaren l’estàtua de Fra Juníper Serra al Golden Park de San Francisco. Accions que es multipliquen els darrers dies en nom del moviment antiracista i anticolonialista ‘Black Lives Matters’ que ja han estat condemnats per l’ambaixada d’Espanya als Estats Units.

En un comunicat, la diplomàcia espanyola defensa la tasca del sant a favor de les comunitats indígenes. L’ambaixada també lamenta els danys causats al bust de Miguel de Cervantes, del qual recorda que va ser esclau durant cinc anys a Alger. Des de Petra, poble natal del sant, el superior del convent franciscà viu amb estupor aquesta onada vandàlica.

De moment, el Bisbat de Mallorca no s’ha pronunciat sobre aquests episodis. Sí que ho ha fet aquest diumenge José Ramón Bauzá, membre de la delegació parlamentària Unió Europea-Estats Units i eurodiputat de Ciutadans. Bauzá ha condemnat els atacs a la imatge de Serra i ha demanat al senat del país nord-americà i a l’Assemblea de l’Estat de Califòrnia que reconsideri la seva decisió d’eliminar les estàtues de Colom i la reina Isabel la Catòlica del Capitoli de Sacramento. Precisament, va ser la legislatura presidida per Bauzá quan se celebrà l’any Serra amb un ampli programa de xerrades, actes i exposicions sobre el missioner mallorquí.

La controvèrsia de la figura del pare Serra no és nova. La seva canonització al 2015 pel papa Francesc va venir envoltada de polèmica i també d’actes vandàlics com la que va patir la seva tomba a la missió del Carmel. Juníper Serra arribà a Nord-amèrica al 1769 on avui és San Diego. Allà fundà 9 de les 21 missions catòliques als territoris que es convertiren en l’Estat de Califòrnia.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Maó incideix en la importància de conscienciar la joventut per erradicar la violència masclista

L'Ajuntament ha fet un manifest denunciant el llenguatge sexista que impera a la societat actual

Els Reis d’Orient arribaran enguany a Alaior amb cotxes descapotables

També ho faran així a Maó, Ciutadella i Es Mercadal

La venda de dècims del Sorteig de Nadal cau fins a un 30% a Eivissa

'Loteries i apostes' ha consignat gairebé 6 milions i mig d'euros a les administracions Pitiüses per al Sorteig de Nadal,...

Augmenta la venda de lents de contacte i els gels antibaf per mor de l’ús de la mascareta

Els avenços en lents de contacte han fet passes de gegant els darrers anys i ara ja se'n venen de bifocals