X

Les expropiacions pel desdoblament Llucmajor-Campos arribaran als 4 milions

Des del Consell de Mallorca demanen crear un jurat d'expropiacions autonòmic, ja que no es troben representats per l'òrgan de l'Estat

09/07/2017

Les expropiacions pel desdoblament Llucmajor-Campos arribaran als 4 milions

Tot i que el territori afectat pel desdoblament es redueix en 190.000 metres quarats, 60.000 metres quadrats menys d'asfalt, continua havent-hi 244 finques afectades.

16

En una setmana en què s’ha aprovat la modificació del projecte de desdoblament de la polèmica via de Llucmajor a Campos, amb força contestació social sobretot per part de grups ecologistes, i que va ser aprovada en comissió informativa del Consell de Mallorca, analitzam què hi ha darrere els processos d’expropiació forçosa de les carreteres aqui a les Balears.

Tot i que el territori afectat pel desdoblament es redueix en 190.000 metres quadrats, 60.000 metres quadrats menys d’asfalt, continua havent-hi 244 finques afectades, propietats de les quals estan tocades pel traçat al Llevant i Migjorn de Mallorca. El cost de les expropiacions s’enfila als 4 milions d’euros.

Toni Rosselló és un dels propietaris de les 244 finques per on discorrerà el nou desdoblament de la via entre Llucmajor i Campos. A dia d’avui, Rosselló no coneix el projecte definitiu que, segons diu ell, no els hi ha informat sobre les novetats de terminis d’execució d’obres, ni tampoc de les modificacions del projecte.

Val a dir que després de la modificació del projecte de la carretera de desdoblament Llucmajor – Campos es redueixen els terrenys afectats, però no pas el nombre de finques expropiades.

La futura carretera, que s’amplia en dos carrils i en passa a tenir quatre, dos per cada sentit, no s’obrirà al trànsit fins a mitjans de 2020. El seu límit de velocitat serà de 100 Km/h i no tindrà vials de servei, sinó camins de servei.

Aquí a les Balears hi ha encara desenes de propietaris que no han cobrat les seves indemnitzacions per expropiació forçosa, tot i que fa anys que les autovies s’han obert al trànsit. En aquest sentit, el Govern deu encara 2’4 milions per expropiacions de les autovies d’Eivissa. De moment, la Comunitat ha abonat, gairebé una dècada després del final de les obres, devers 26 milions als afectats per la carretera de l’Aeroport i un poc més de 10 milions als afectats per la de Sant Antoni. Aquest projecte, també molt contestat, obligava a ocupar més de 300 finques de 403 titulars.

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha dictat un seguit de sentències que obliguen a la comunitat autònoma a abonar un 25% més del preu just per compensar els perjudicis derivats de les suposades irregularitats en el moment de la tramitació dels expedients.

A IB3 Notícies hem parlat amb una afectada. Coloma Ballester és propietària del restaurant Ca’n Mateu d’Algaida, va ser expropiada l’any 2004 pel desdoblament de la carretera MA-15 Palma-Manacor. Fa 12 anys que lluita perquè li abonin el que realment val el terreny expropiat. Coloma adverteix als futurs propietaris que no cedeixin alló que l’Administració marqui.

Depèn del tipus del terreny expropiat, l’Estat ofereix una quantia per metre quadrat o una altra. Expropiar sol rústic, si hi ha habitatge, si el terreny està protegit o té producció industrial fa que el preu sigui més elevat. Si el propietari no presenta cap recurs, en uns mesos se fa la liquidació. Si no hi està d’acord, passa al jurat provincial d’expropiacions, el qual ha de decidir el preu a abonar.

El jurat provincial d’expropiacions, organisme que depèn de l’Estat, el qual intervé en els casos en què no hi ha acord amb la propietat sobre els doblers per compensar l’expropiació, acumula també centenars d’expedients pendents que l’Administració pagui per les vies de Manacor i Inca.

Des del Consell de Mallorca demanen crear un jurat d’expropiacions autonòmic, ja que no es troben representats per l’òrgan de l’Estat. Una figura que faltaria a les Balears, per la qual ajudaria a agilitzar les tramitacions en cas de presentar al·legacions.


 IB3´àudios Escolta aqui la notícia a IB3 Ràdio

09/07/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT