món

La història de l’opositor Rusesabagina empresonat a Ruanda arriba al Parlament de les Balears

Amb una trajectòria internacional de defensa dels Drets Humans, les seves filles demanen pressió de la comunitat internacional perquè l'alliberin

La+hist%C3%B2ria+de+l%27opositor+Rusesabagina+empresonat+a+Ruanda+arriba+al+Parlament+de+les+Balears

Les filles de Rusesabagina arriben avui dematí al Parlament de les Balears per contar la història de son pare. Expliquen que l’agost de 2020, en un viatge des de Texas fins a Burundi amb escala a Dubai, va ser interceptat i conduït a un destí imprevist: Ruanda. “Des del moment que arribà a Ruanda i fins avui, els seus drets humans més bàsics han estat violats, no té accés als seus advocats, no té accés als documents del seu cas”, explica la seva filla Carine.

Rusesabagina és conegut perquè fou el director de l’Hotel des Mille Collines a Kigali, que inspirà la pel·lícula ‘Hotel Ruanda’. Al 1994, durant el genocidi ruandès, va acollir a més de 1.200 persones, hutus moderats i tutsis, per salvar-los dels hutus extremistes. Després del genocid,i on moriren entre 500.000 i un milió de persones, es convertí en un opositor crític amb el govern tutsi del president Paul Kagame.

Des del 1996 visqué a l’exili, entre Bèlgica i els Estats Units, des d’on ha lluitat per denunciar les violacions dels drets humans del govern ruandès. Ha estat declarat culpable per delictes de terrorisme internacional després d’un judici qualificat de teatre. “El veredicte estava clar abans que començàs el judici. Sabem que serà un convicte, probablement per a tota la vida. No és just, perquè és un home de 67 anys que ha salvat gent del genocidi, que ha passat 20 anys lluitant pels drets humans, contra l’opressió, per això Paul Kagame el vol silenciar”, afegeix la filla.

L’estat de salut de son pare, expliquen, és delicat. La família està preocupada per la seva situació. “Està en una cel·la aïllada, està sol tot el dia en una cel·la petita sense llum, sense finestres, no té dret a veure ningú, només té dret a sortir 15 minuts al dia, no pot anar més enllà de 30 metres de la seva cel·la. És una forma de tortura”, relata la seva altra filla Lys.

El Parlament europeu aprovà al febrer una resolució en suport a Rusesabagina, i també 37 congressistes i senadors dels Estats Units, a títol personal, han demanat el seu alliberament immediat. Això és el que demana la família: que la comunitat internacional obri els ulls davant el que consideren una gran injustícia, i pressionin per alliberar-lo.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El president de Colòmbia es reuneix amb els líders de centreesquerra

Per novena nit consecutiva, hi ha hagut manifestacions als carrers

415.000 casos nous de contagis a l’Índia

Fins aleshores, només un 2% de la població ha estat inoculada amb la pauta completa

El líder centrista israelià Yair Lapid rep l’encàrrec de formar Govern

Lidera la segona força del Parlament israelià amb 17 escons i té ara 28 dies per a intentar obtenir el...

Pescadors francesos protesten a Jersey per les restriccions a la pesca

Consideren que aquestes limitacions "no estan previstes" en el tractat del Brexit