X

Les Illes Balears són la comunitat més cara per fer la compra

El darrer informe de supermercats elaborat per l'organització de consumidors OCU apunta, a més, que Palma es troba entre les ciutats on el preu de la cistella de la compra és més alt

28/09/2023

Les Illes Balears són la comunitat més cara per fer la compra

Estam avesats que les Illes Balears encapçalin rànquings, però això no sempre és positiu. En aquest cas, i segons el darrer informe de l’OCU: la nostra és la comunitat de tot Espanya on la cistella de la compra és més cara, juntament amb les Illes Canàries. I és més, Palma és de les ciutats on més car surt anar al supermercat.

L’estudi de supermercats de l’OCU corrobora el que les butxaques dels consumidors pateixen cada vegada que passen per caixa. 9 de cada 10 productes dels més de 230 analitzats s’han encarit. Ha pujat, per tant, la despesa mitjana que cada llar destina a la cistella de la compra fins als 6.019. Però no perquè el poder adquisitiu de les famílies s’hagi incrementat, sinó per l’increment de preus. En aquest sentit, l’OCU alerta que això està afectant la nostra dieta, ja que de cada vegada més els consumidors es veuen obligats a comprar productes elaborats en lloc de frescos.

L’informe fa patent, també, que totes les cadenes de supermercats, sense excepció, han apujat preus. S’han encarit un 14,1%, essent la segona major pujada d’ençà que es va començar a fer aquest estudi fa ja trenta-cinc anys. La més elevada va ser la de l’any passat, així que els preus s’han arribat a encarir fins a un 30,8% en els dos darrers anys.

Comparar preus entre establiments ens pot ajudar a estalviar més o manco depenent de la ciutat, però la mitjana nacional se situa en els mil euros a l’any. Un altre informe, en aquest cas de Facua, apunta que gairebé la meitat dels aliments amb l’IVA rebaixat des de principi d’any per reial decret s’han encarit. Amb aquesta tendència a l’alça mes a mes, l’associació de consumidors ha demanat al Ministeri de Consum que obri una investigació i sancioni les empreses que estiguin apujant preus de manera il·legal.

28/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris