economia

Les Illes comencen a atreure els ‘nómades digitals’

Palma acull el primer 'coliving' on teletreballadors de mig món comparteixen allotjament i espai de treball


Entram al primer “coliving” de Palma, una gran casa del barri de Son Armadans on viuen i treballen habitualment una desena de ‘nòmades digitals‘ de diversos països. Allà resideix temporalment la nord-americana Joanna Pylek. Té la seva pròpia empresa relacionada amb la meditació i la hipnoteràpia i fa tres anys que resideix entre els Estats Units i Europa. Preveu viure a Palma durant uns dos mesos i ha conegut altres sis “colivings” abans d’arribar a Mallorca.

“Si fas teletreball i no vas a treballar a l’oficina costa relacionar-se de manera presencial. O si ho fas, aquestes trobades sempre estan lligades a la feina”, explica Joanna. “En canvi, quan estàs a un ‘coliving’ pots conèixer gent d’una manera més personal, per exemple cuinant i menjant junts, o explorant junts la ciutat. És diferent”.

Per captar aquest tipus de professionals viatgers, a l’agost de 2020 -no va poder ser abans per mor de la pandèmia- es va fundar Palma Coliving. Per un mínim de 950 euros mensuals, ofereix una habitació, un espai de coworking i alguns extres. La fórmula està funcionant, perquè ja tenen un espai annex i clients-hostes de tot el món, segons explica el cofundador de Palma Coliving, el francès Matthieu Zeilas. “Segons alguns estudis, l’any 2035 hi haurà 1.000 milions de nòmades digitals a tot el món. La pandèmia ha accelerat la tendència i cada vegada serà més fàcil treballar a distància sempre que no hagis d’estar sobre el terreny”, diu Zeilas. Palma Coliving s’expandeix fora de les Balears: el gener passat van posar en marxa un altre espai a València i acaben d’obrir la tercera casa a Tenerife.

El ‘nòmada digital’ és una espècie a l’alça. La majoria té entre 30 i 40 anys, un nivell alt d’ingressos i es dedica majoritàriament a les tecnologies de la informació. Solen residir a una destinació durant uns mesos i aprofiten els avantatges de cada indret. Cedric Zioueche és un francès de Lió que està especialitzat en aplicacions informàtiques per aprendre idiomes. Treballa a distància per a una companyia francesa. “Per a mi viatjar i teletreballar és una fusió del meu estil de vida i de la meva feina”, explica. “Quan volia aprendre alemany, vaig residir a Berlín. Després, per submergir-me en el portuguès, vaig viure sis mesos a Lisboa fins que vaig arribar a Mallorca”. De fet Cedric s’ha establert a Palma, on ja du tres anys.

Segons la web Nomadlist, Palma se situa en el novè lloc en el rànquing de llocs preferits a Espanya, una llista que encapçalen Las Palmas i Tenerife, a les Canàries. Els avantatges que destaquen de Palma és que és una ciutat bastant segura, té bona velocitat d’internet i molta oferta d’oci. El principal desavantatge, el cost de la vida, un 65% més alt que les competidores canàries. Un altre inconvenient comú a tot el país és la falta de visats especialitzats, que el govern espanyol vol solucionar mitjançant el projecte de llei de les “start-up” o empreses emergents.

El potencial de les Balears per atreure aquest tipus de “resident temporal” és alt, però els experts creuen que falten incentius i més promoció. Citen el cas de les Canàries o de Barcelona com a exemples de destinacions que estan apostant pels ‘nòmades digitals’ en els seus plans de promoció turística. Asseguren que hi ha oportunitats de negoci i de captació de talent internacional.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Continuen els dubtes en el sector de la restauració sobre l’obligació del certificat covid

Una mesura que, com la resta, es revisarà en funció de com avanci la pandèmia

Els problemes de subministrament també afecten les begudes alcohòliques d’alta gamma

Amb l'increment de la demanda en vista a les festes de Nadal, els consumidors es podrien quedar sense algunes de...

La llana, un futur sostenible

Una exposició de la UIB ens acosta a les possibilitats d'aquests producte

La llum duplica aquest dilluns el preu i es pagarà a més de 200 euros el megavat hora

És més de cinc vegades superior que el preu del dia equivalent de l'any passat