X
11

Les Illes rebran més de 55 milions d’euros per a sostenibilitat turística

El Govern central aprova 13 projectes turístics per a les Balears que es nodriran dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

14/12/2022

Les Illes rebran més de 55 milions d’euros per a sostenibilitat turística

/ Ministeri de Turisme.

El Govern d’Espanya ha aprovat aquest dimecres, en ocasió de la celebració de la Conferència Sectorial de Turisme, la posada en marxa a les Balears de 13 projectes turístics valorats en 55,2 milions d’euros. Aquests projectes corresponen a la II convocatòria extraordinària del programa de Plans de Sostenibilitat Turística a Destinació 2022, finançat íntegrament amb fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En total, el Govern invertirà a tot el país 720 milions d’euros dels fons NextGenerationEU en matèria de sostenibilitat turística. La ministra de Turisme, Reyes Maroto, ha declarat que amb aquesta injecció financera s’ha fet un “pas important per millorar” les destinacions turístiques espanyoles i “fer-ne el motor de la competitivitat de la nostra oferta”.

Els 13 projectes de sostenibilitat turística aprovats a les Illes Balears són els següents:

1.- Ajuntament de Capdepera: Eixos cívics al llarg del terme municipal per a la millora i transformació de la destinació turística. 4.000.000 d’euros. El pla se centra en la restauració de zones paisatgístiques degradades i la millora de la resiliència de la destinació mitjançant actuacions de mobilitat sostenible i de l’enllumenat.

2.- Ajuntament de Pollença. 2.000.000 euros. El pla incorpora actuacions per a la rehabilitació sostenible de l’antic cinema Capitol i la reconversió en centre de turisme MICE sostenible. A més, es desenvoluparan accions per millorar l’eficiència energètica i la digitalització de la destinació turística.

3.- Ajuntament de Sant Joan de Labritja. 2.000.000 euros. Es faran actuacions relacionades amb la modernització de mobiliari urbà i de les zones verdes, així com la creació de zones d’ombra. També hi ha actuacions per a la posada en marxa de sistemes de bicicletes elèctriques, incloent-hi sistemes de càrrega.

4.- Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar. Transformació integral sostenible de la zona de Cala Millor. 4.002.129 euros. El pla inclou actuacions per a la millora dels espais marítims, les accions d’economia circular i la millora de l’enllumenat públic.

5.- Ajuntament de Sant Josep de Sa Talaia. 3.225.118 euros. Es busca intervenir a l’entorn de la reserva natural condicionant senders i miradors, controlant els fondejos i millorant els punts d’informació turística.

6.- Ajuntament de Santa Margalida. L’objectiu és transformar Can Picafort en una destinació turística innovadora amb una infraestructura tecnològica que garanteixi el desenvolupament sostenible. 3.356.000 euros. El pla inclou la remodelació i l’embelliment del passeig Colom i l’embelliment de l’entrada a la zona turística de Can Picafort, així com actuacions per a la digitalització de la destinació turística.

7.- Ajuntament de Manacor. Projecte d’escull artificial a Porto Cristo. 2.001.027. Inclou el projecte “Escull de diversitat”, actuacions de restauració ecològica i activitats cientificotècniques al municipi i desenvolupament d’accions al centre d’interpretació, incloent-hi la creació de reproduccions de vaixells.

8.- Ajuntament de Son Servera. Reconversió de la zona comercial i lúdica del nucli turístic i posada en valor del nucli urbà de Son Servera. 3.000.604 euros. Aquest pla inclou entre les actuacions la millora del passeig marítim de Son Servera, amb la instal·lació d’activitats infantils i juvenils al parc del Puig de sa Bassa, la remodelació i adaptació del carrer Sol i del passeig marítim.

9.- Consell Insular de Formentera. 2.000.000 euros. Aquest pla se centra en actuacions relacionades al Centre d’interpretació del parc natural Casa de la Roda.

10.- Consell de Mallorca. 6.100.000 euros. El pla inclou el Projecte de rehabilitació sostenible de l’edifici Can Planes per adaptar-lo al canvi climàtic: dotar l’oficina de turisme d’envolupant tèrmica, així com actuacions de restauració paisatgística de zones degradades, recuperació de zones humides i d’hàbitats per a la fauna i flora, millora i creació de camins i miradors de fusta, creació d’illa central i abeuradors, tot això per observar aus migratòries. Així mateix, inclou importants accions als camins de muntanya, recurs turístic de gran interès a l’illa.

11.- Consell Insular de Menorca. Transformació integral cap a la modernització, sostenibilitat, digitalització i competitivitat de les zones turístiques de Menorca. 4.708.499 euros. S’acompliran actuacions de millora de la gestió de les destinacions turístiques a partir de la rehabilitació dels sistemes de sanejament, pluvials i de subministrament d’aigua, millora de l’enllumenat i de les voreres públiques. S’hi inclouen també actuacions de monitoratge i sensorització de la destinació turística.

12.- ACD Circularitat com a eix de competitivitat sostenible a les Illes Balears. 15.506.620 euros. Actuació centrada en la millora de l’adaptació al canvi climàtic i aplicació de l’economia circular als allotjaments turístics de Balears, així com en la gestió i conservació de recursos naturals, regulació d’accés per a sostenibilitat i renaturalització.

13.- ACD Circularitat alimentària al sector turístic. 3.329.230 euros. Emmarcada en el Pla Nacional de Turisme Enogastronòmic, aquesta actuació contribuirà a poder assolir els objectius reflectits a la llei 1/2022 de circularitat del sector turístic, que inclou l’obligació que els establiments turístics incorporin el 3% de producte local calculat sobre el volum de facturació d’aliments i begudes, el 4% per als hotels de 4 i 5 estrelles i el 5% per als agroturismes. A més, es busca posar en marxa un sistema per incentivar els establiments que arribin al 10% de producte local.

14/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT