X

Les Illes reciclaren més de 2.600 tones d’oli industrial usat el 2022

L'oli usat a les Balears s'ha d'enviar a la Península perquè aquí no hi ha cap planta de tractament per poder fer-ho

08/09/2023

Les Illes reciclaren més de 2.600 tones d’oli industrial usat el 2022

Redacció

L’oli industrial usat, per exemple, d’un cotxe, és considerat un residu perillós i, com a tal, s’ha de tractar. Se’n genera a hospitals, centres educatius, explotacions agràries o, on més, a tallers mecànics. L’administrador de Multiauto Palma, Toni Corbillo, explica que en aquest taller separen fins a quinze materials diferents per reciclar i que, en el cas de l’oli, n’arriben a gestionar fins a 10.000 litres cada any.

Un residu derivat de la seva activitat que una empresa s’encarrega de recollir. És la primera passa perquè aquest oli industrial pugui tenir una nova vida. Aquí a les Illes, però, no hi ha cap planta de reciclatge que pugui tractar l’oli per transformar-lo en nou lubricant o energia. Per això s’ha d’enviar cap a la Península. “Així aconseguim tancar el cercle de gestió de l’oli i evitar que es vessi a la mar o a la terra, ja que és un residu perillós amb conseqüències negatives per al medi ambient”, destaca el cap comercial de l’empresa de gestió de residus Adalmo.

L’any passat, més de 2.600 tones d’oli industrial usat recollit a les Illes es varen transformar en energia i nous lubricants. Qui s’encarrega de fer-ho és Sigaus. Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre que fa d’intermediari entre el fabricant de l’oli industrial i els negocis que el fan servir perquè tot l’oli usat es pugui reciclar. Hi ha dues maneres de fer-ho. Una d’elles és la regeneració. Un sistema amb el qual s’aconsegueix recuperar una base regenerada a la qual s’afegeixen nous additius per tornar a fabricar nous lubricants.

Però l’oli industrial usat també es pot transformar en energia. És el que es coneix com a valorització energètica que, a través d’un procediment químic, permet aconseguir un combustible, segons explica la responsable de Relacions Institucionals i Comunicació de Sigaus, Ainhoa Lizarbe.

D’aquesta manera, es redueix el consum energètic i s’emeten manco gasos d’efecte hivernacle. “S’ha de tenir en compte que cada vegada que tractam 3 litres d’oli usat podem obtenir fins a 2 litres de nou lubricant. I per obtenir un litre de lubricant des de zero estam parlant de 140 barrils de petroli”, ha assegurat Lizarbe.

La normativa estatal obliga des de 2022 a tractar, també, els envasos industrials. Però, aquí, a les Illes, en som pioners. Es fa des de 2019. Només l’any passat, l’entitat encarregada del seu tractament en va gestionar prop de 500 tones.

08/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris