X

Les Illes són la comunitat on més puja el preu del lloguer

Segons Fotocasa, l'increment anual és del 17,4 % a l'octubre i els preus són els tercers més cars d'Espanya

16/11/2022

Les Illes són la comunitat on més puja el preu del lloguer

Totes les estadístiques indiquen que les Illes són la comunitat on més estan pujant els preus del lloguer. La darrera és la de Fotocasa, que fixa un increment interanual del 17,4 % a l’octubre. Segons aquest estudi, els preus són els tercers més cars d’Espanya, amb 13,99 euros el metre quadrat, només superats i per poc per Madrid (15,33 €) i Catalunya (14,25 €). Amb aquests preus, un habitatge de 70 metres quadrats costa, de mitjana a les Illes, 980 euros mensuals.

“Hi ha una demanda molt alta d’habitatge de lloguer i poca oferta. I això es tradueix en una pujada de preus”, explica el vicepresident del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API), Josep Miquel Artieda. I afegeix: “És la realitat que tenim i el límit el posarà la capacitat d’endeutament de la població”.

Els preus més alts de les Illes es troben a Calvià i al municipi d’Eivissa. En el cas de Mallorca, pugen especialment els dels municipis més allunyats de Palma, segons els API, que creuen que els preus s’estabilitzaran en els pròxims mesos, tot i que no preveuen que davallin de manera significativa. De fet, durant l’octubre els preus s’han abaratit en taxa mensual un 0,6 %, segons Fotocasa.

El Govern reconeix que el mercat està “desbocat” i creu que només reforçant la construcció d’habitatge públic i limitant els preus per llei es podrà aconseguir abaratir els lloguers. El conseller d’Habitatge, Josep Marí, ha dit que és necessari “poder controlar, limitar d’alguna manera el preu del lloguer a les zones, com les Illes Balears, que estan sotmeses a una tensió tan alta del mercat”.

A partir d’aquest dimarts, es poden començar a sol·licitar les ajudes públiques per al lloguer del Govern. Ho poden fer totes aquelles persones titulars d’un contracte d’arrendament de fins a 900 euros al mes. L’immoble ha de ser la residència habitual del sol·licitant i els ingressos màxims de la unitat familiar, en els casos generals, no poden superar poc més de 24.300 euros. El termini per sol·licitar-la finalitza el 15 de desembre.

16/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT