X

Les marines seques podran operar en sòl rústic si obtenen la declaració d’interès general

La nova autorització que preveu el PIAT ha de ser objecte de l'avaluació ambiental simplificada

05/08/2018

Les marines seques podran operar en sòl rústic si obtenen la declaració d’interès general

La majoria de marines seques de Mallorca, on es guarden les embarcacions fora de l’aigua, tenen els dies comptats. El Consell insular regula les instal·lacions del negoci nàutic a través del Pla d’Intervenció d’Àmbits Turístics.

Els ajuntaments de Pollença, Alcúdia, Felanitx i Andratx podran demanar l’interès general per la implantació d’aquestes empreses en sòl rústic si compleixen una sèrie de condicions.

La disposició addicional setena del Pla d’Intervenció d’Àmbits Turístics fixa un règim excepcional per autoritzar la instauració de les marines seques. Ubicades majoritàriament en sòl rústic de manera il·legal, el Consell de Mallorca planteja als consistoris del litoral que en 2 anys després de l’aprovació definitiva modifiquin el seu planejament urbanístic per concretar espais per aquests negocis. Mentrestant, poden demanar la declaració d’interès general a la Comissió Insular d’Ordenació del Territori si compleixen una sèrie de requisits.

Només es permet l’activitat d’emmagatzematge d’embarcacions amb eslores de fins a 8 metres. Mai ni activitat de reparació o de comercialització. S’hauran de situar a una distància màxima de 3 quilòmetres d’un port o a menys de 500 metres d’un polígon industrial o de serveis, a un màxim de 500 metres d’una carretera i s’han d’evitar els turons i ubicacions amb fons escènics de valor paisatgístic o patrimonial.

A la carretera del Port d’Andratx, durant trenta anys han operat cinc negocis que també oferien altres serveis. El consistori els va fer tancar. Una d’elles en recórrer als jutjats continua en actiu amb unes mesures cautelars. Tot i les exigències del PIAT, l’ajuntament creu que és una via d’habilitació legal per resoldre el problema.

Bona part de les marines seques actuals no compleixen amb el que es demana i s’hauran de cercar altres ubicacions. L’autorització, a més, serà temporal, sense que pugui excedir els 10 anys i no serà prorrogable.

També, s’haurà d’incorporar un estudi de mobilitat per tal de justificar la maniobrabilitat de vehicles amb remolc, una barrera vegetal frondosa per reduir l’impacte visual, hauran de ser energèticament autosuficients amb energies renovables i sense publicitat fixa mitjançant tanques, cartells o mitjans acústics.

A més, la llicència urbanística haurà de fixar un cànon compensatori de l’aprofitament que obtindrà el propietari del sòl rústic.

 

05/08/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT