societat

Les mascaretes, una barrera comunicativa per a les persones amb discapacitat auditiva

Les associacions reclamen eines noves per facilitar la comunicació

Les+mascaretes%2C+una+barrera+comunicativa+per+a+les+persones+amb+discapacitat+auditiva

Enfrontar-se a la nova normalitat suposa per al col·lectiu de persones amb discapacitats auditives una nova barrera. L’ús de mascaretes els impedeix llegir els llavis i els dificulta la comprensió. A més, la distància de seguretat els impedeix sentir els sons així com hi estan acostumats.

En José Manuel Rodríguez és un jove amb discapacitat auditiva des de petit. Gràcies a la feina amb els logopedes, ha pogut rompre moltes barreres comunicatives, però se n’ha trobada una amb la qual no comptava: la COVID-19. Ara, conta, té problemes fins i tot a l’hora d’anar a la perruqueria perquè no pot emprar la lectura labial

I és que llegir els llavis és un dels mecanismes més emprats pel col·lectiu per comunicar-se. Ara, amb les mesures d’higiene i de distanciament social, el recurs visual desapareix.

Tant la Federació de Sords de les Balears (FSIB), com l’associació ASPAS proposen posar en marxa mascaretes com aquesta, que té la zona de la boca transparent un tipus de protecció que no està homologat a Espanya i, per tant, no es pot emprar. Per aquest motiu, proposen altres alternatives necessàries, no només durant la crisi sanitària, per rompre les barreres comunicatives. A ASPAS, per exemple, empren a les seves instal·lacions el bucle magnètic. Una eina que permet aillar el só ambient i amplificar la veu de l’emissor en un radi d’un metre quadrat.

Un mecanisme, diuen, necessari a les administracions per a l’atenció al públic. Per la seva part, la FSIB remarca la necessitat de tenir intèrprets del llenguatge de signes a totes les administracions.
Els integrants del col·lectiu demanen als mitjans de comunicació més implicació per millorar els sistemes de subtitulació de les televisions públiques. També, per implementar mecanismes d’ajuda als discapacitats auditius a les escoles, i entre la gent gran.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Els pescadors balears capturen en dos mesos el 21% de la quota de tonyina vermella de tot el 2020

Han agafat 13 tones de tonyina vermella des del passat 6 d'abril

La graduació amb mascareta i a dos metres de 27 residents de medicina

L'acte es va celebrar sota estrictes condicions de seguretat a causa de la pandèmia de la COVID-19

El primer dia de la Fase 2 a totes les Illes: obren els bars i les platges

La fase 2 permetrà poder reunir-se en grups més amplis de deu persones i visitar a majors i persones amb...

El president de la FELIB: “No hi haurà problemes per obrir les escoletes d’estiu”

Sobre si hi haurà festes d'estiu o no enguany, Antoni Salas ha dit que sí, que hi haurà festes, però...