Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

mallorca

Les monges benedictines: tot un símbol de feminisme i al servei de la societat manacorina

Arriba a les llibreries la primera monografia sobre "Ses Corioses. La vida d’una congregació femenina"


Salvar de l’oblit el testimoni d’unes dones valentes. Unes dones que són, tot un símbol de feminisme, acció social i manacorinitat.

Les monges benedictines, una congregació femenina al Manacor de principi del segle XX que es van avançar al seu temps. Ara arriba a les llibreries, la primera monografia sobre “Ses Corioses. La vida d’una congregació femenina”. Parlam d’una publicació de l’Abadia de Montserrat, obra de les coautores Coloma Boada i Irene Brugués i l’historiador, Pere Fullana. Segons l’abadessa de Montserrat, Maria del Mar Albajar, “retrata la vida d’unes dones al servei de les dones”.

De fet, les religioses del Monestir la Sagrada Família prioritzaren l’educació dels infants en temps d’un analfabetisme acusat i “crearen la primera escola bressol perquè les mares poguessin anar a treballar”, explica el professor Montserrat Nadal.

Unes dones que en un món eminentment masculí – fins i tot hostil, ja que el rector de l’època va posar en dubte la seva manera de fer- van saber “crear un espai d’empoderament per a la dona, un centre de trobada, de formació, d’esbarjo per a nins i nines”, recorda l’historiador Pere Fullana, un dels coautors del llibre.

Fa un any es va celebrar el 50è aniversari del pas a benedictines de la Congregació de les Serventes de la Santa Família. Avui dia, continuen vivint en comunitat al Monestir, als afores de Manacor.

Ara, aquest llibre és testimoni d’aquelles monges humils, la dels infants que es formaren a la seva escola i la d’aquelles manacorines que “teixiren xarxa al seu entorn”, asseguren les coautores. Catalina Juan recorda la seva infantesa vinculada a les Benedictines; “Volia estudiar com a administrativa i les monges em van ajudar a ençatar camí. Malgrat tot, ma mare volia que fos planxadora i l’ajudàs en el negoci familiar”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Augmenta la pressió hospitalària a Mallorca: 6 persones més a planta

Quant a la campanya de vacunació, un 62,1% ja té la pauta de vacunació completa (643.269 persones) i un 72,9%...

31 migrants arriben al sud de Mallorca a bord de dues pasteres

Una de les embarcacions ha estat interceptada a la platja de la Colònia de Sant Jordi i l'altra navegava prop...

Salut avança a aquest cap de setmana l’administració de la segona dosi d’AstraZeneca

Les persones de 60 a 69 anys que tenen cita durant el mes d’agost poden avançar voluntàriament la vaccinació als...

La plaça de Quadrado de Palma es convertirà en espai per a vianants a final d’estiu

L'actuació implica l'eliminació de 55 places d'aparcament. L'Ajuntament oferirà als veïnats 60 abonaments al pàrquing de la plaça Major a...