X

Les nits tòrrides es normalitzen durant els mesos d’estiu

Les estacions de Banyalbufar i de Sóller han registrat aquesta passada nit puntes de 33,5ºC

25/07/2022

Les nits tòrrides es normalitzen durant els mesos d’estiu

Redacció

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu per avui, dilluns, temperatures elevades a les Balears, a la meitat sud i al nord-est peninsular, que podrien arribar als 40ºC. El pronòstic és de cels clar i temperatures nocturnes en ascens, principalment a la costa de la serra de Tramuntana, i diürnes sense canvis o en lleuger ascens. El vent bufarà de component sud en general fluix amb brises costaneres.

Mallorca està dilluns en avís taronja a les zones del nord i l’interior de l’Illa. Per part seva, Eivissa i Menorca estan en avís groc per temperatures de fins a 37 °C. A més, l’Aemet ha assenyalat que l’índex de risc d’incendi per dilluns és extrem a Mallorca i Menorca i molt alt a zones d’Eivissa.

Nit tòrrida

Aquesta nit passada de diumenge s’han registrat en alguns municipis de les Illes temperatures molt elevades pròpies de nit tòrrides o nits tropicals, és a dir, nits amb temperatures mínimes iguals o superiors als 25ºC. Ha estat, fins a dia d’avui, la nit més càlida de l’estiu. Les estacions de Banyalbufar i de Sóller han registrat puntes de 33,5ºC.

Dilluns la calor continua i es repetiran valors de 38-40ºC a l’interior de Mallorca i de 34-37ºC a la resta. Però és el darrer dia de tanta calor, perquè demà farà vent de Nord i Nord-Est i la temperatura baixarà entre 4 i 8º al nord de Mallorca. Al sud i l’oest de Mallorca i a Eivissa, es notarà poc aquesta davallada de temperatures.

Fenomen creixent

Les nits tòrrides són cada vegada més freqüents a causa del canvi climàtic i l’escalfament progressiu del planeta. Ha passat de ser un fet estrany i lligat a les puntes de calor a ser un esdeveniment recurrent a l’estiu.

Als anys 80, a l’estació de Porto Pi, hi hagué un total de 17 nits de mínima igual o superior a 25ºC. Als anys 90 ja en foren 27 i, en la primera dècada del segle XXI, un total de 55. Finalment, en la dècada 2010-19 n’hi hagué fins a 64.

Aquesta mateixa tendència s’ha observat a altres estacions de la xarxa principal d’AEMET, com els Aeroports de Maó, Palma i Eivissa. A Maó s’ha passat de dues nits tòrrides als anys 80 a 11 entre 2010 i 2019. Al de Palma, de l’1 a 7. I en el cas d’Eivissa, de 21 a 39.

No només s’ha fet més recurrent, sinó que a més ha ampliat la seva distribució anual. Als anys 80 a cap estació no s’havia mesurat mai una nit tòrrida fora dels mesos de juliol i agost, però als anys 90 comencen a aparèixer els primers casos en un mes de setembre i amb la famosa ona de calor de l’any 2003, els primers casos en un mes de juny.

Hi ha un terme corresponent a un altre índex de calor encara més extrema i és la de “nit roent”, per a nits amb temperatures iguals o superiors al 30ºC.

25/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris