X

Les persones dependents a les Balears han d’esperar uns 300 dies per a ser ateses

Continuen augmentant les llistes d'espera fins a les 423.000 persones

19/12/2019

Les persones dependents a les Balears han d’esperar uns 300 dies per a ser ateses

Imatge d'arxiu.

24

Les persones que a les Balears sol·liciten atenció en aplicació de la Llei de Dependència han d’esperar una mitjana de 300 dies fins que reben resposta de l’administració, quan la llei estableix que aquest termini no ha de superar els sis mesos (180 dies), i continuen augmentant les llistes d’espera fins a les 423.000 persones a tot l’Estat, 4.401 a les Illes. Amb tot, la mitjana a les Balears està per sota de la nacional, que és de 426 dies.

Són dades de la nova estadística del Sistema de la Dependència que publica l’Imserso, que incorpora per primera vegada aquest temps de tramitació d’expedients amb l’objectiu d’avaluar la marxa del sistema i analitzar possibles millores i que alerta que en quatre comunitats se superen els 18 mesos (més de 540 dies).

Només les ciutats de Ceuta (70 dies) i Melilla (170); País Basc (137), Navarra (155) i Castella i Lleó (191) compleixen aquests terminis. Per contra, les comunitats que acumulen més temps d’espera són Canàries (785), Extremadura (675), Andalusia (621) i Catalunya (576).

L’estadística mostra també que, per primera vegada des del 2016, el nombre de persones amb dret reconegut en espera d’atenció ha augmentat i que el nombre de defuncions de persones sense haver rebut les prestacions és de 85 persones al dia (s’estima que unes 31.000 persones van morir en 2019 sense rebre aquesta atenció).

Una altra part de la nova estadística es dedica a oferir dades sobre les intensitats de les prestacions i serveis. Les prestacions econòmiques per cures familiars tenen un import mig mensual de 247 euros (que perceben actualment 425.000 persones).

En concret, per al Grau I (moderada) la mitjana és de 140 euros al mes, 245 per al Grau II (severa) i 340 per a Grau III (gran dependència).

L’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials atribueix aquests retards en la tramitació, després de 13 anys d’implantació de la llei, “en les successives retallades” en el seu finançament (encara vigents) que van afectar gravíssimament l’etapa de desplegament, generant enormes bosses de desatenció perquè no es resolen els procediments per part de les administracions”.

“L’absurd entramat burocràtic creat per les diferents administracions que, lluny de garantir l’exercici dels drets de la ciutadania, es converteix en una trampa mortal per a l’accés a les prestacions i serveis”, critica l’associació.

Així, la majoria de comunitats autònomes estableixen dos procediments administratius encadenats (la resolució del grau de dependència i la prestació que tendrà la persona) i moltes vegades, quan arriben aquestes resolucions, la situació de la persona ha canviat tant que cal tornar a començar revisant el seu grau o les seves prestacions.

A més, la demora “suposa greus trastorns a les persones dependents i genera importants sobrecàrregues familiars, especialment a les dones, que són el 75% de les persones que es dediquen a les cures familiars”.

19/12/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT