X

Les piscines i safareigs, una trampa mortal dels calàpets de Menorca

Aquesta espècie protegida a tot l'arxipèlag ja ha desaparegut a zones on criava

04/04/2022

Les piscines i safareigs, una trampa mortal dels calàpets de Menorca

Redacció

El calàpet és una espècie de gripau que viu a Menorca, i és una espècie protegida a tot l’arxipèlag. A Eivissa està en perill d’extinció. A Mallorca i Menorca està millor, però ha desaparegut de zones on criava. Les basses temporals, naturals i artificials, de Menorca, pateixen una degradació… i això ha fet que els calàpets cerquin altres indrets per reproduir-se. Entre aquests, les piscines, que són un perill per a aquesta espècie. Membres del centre de recuperació de fauna recullen els capgrossos de dins l’aigua i els traslladen a la bassa del centre de recuperació, per tal que acabin de fer la metamorfosi.

És època de reproducció dels calàpets… I el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes (Cofib) ha començat els rescats -cada vegada més habituals- d’aquests amfibis, que davant la manca de basses naturals, utilitzen les piscines per criar-hi.

Un recurs, però, que, al final, esdevé una trampa de la qual no poden sortir… i amb l’arribada del bon temps són espais que es comencen a netejar amb productes que són letals per a aquests animals. Tallen en sec la metamorfosi dels ous i els capgrossos que no poden arribar a la fase adulta.

Tot comença amb el cant del calàpet mascle… És una crida per a les femelles, que fan sempre des de l’aigua, imprescindible per a la posta d’ous. Tot un cicle vital que s’intenta protegir per evitar la minva d’una població cada vegada més minoritària, però què és única a Menorca i al Mediterrani.

Aquesta bassa artificial del Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca ara és plena de capgrossos que han estat rescatats. Aquí, la seva supervivència està garantida. A dins faran la metamorfosi i, quan es converteixin en calàpets ja formats, seran posats en llibertat.

04/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris