economia

Hisenda obligarà les plataformes de lloguer turístic a informar de propietaris i clients

L'objectiu és reforçar el control sobre els lloguers no declarats

Hisenda+obligar%C3%A0+les+plataformes+de+lloguer+tur%C3%ADstic+a+informar+de+propietaris+i+clients

El Ministeri d’Hisenda obligarà les plataformes de lloguer d’habitatges d’ús turístic com AirbnbHomeAwayWimdu o Niumba, a enviar a l’Agència Tributària a partir del proper mes de juliol la informació relativa als propietaris i els clients, així com a presentar informes periòdics, amb l’objectiu que declarin amb més detall la seva activitat, en el marc de les actuacions que realitza en els últims anys per reforçar la vigilància sobre el lloguer vacacional.

Així figura en les ‘Novetats informatives 2017′ publicades per l’Agència Tributària, en la qual assenyala que l’entrada en vigor de la declaració informativa de la cessió d’habitatges amb finalitats turístiques està prevista per al mes de juliol.

La declaració serà obligatòria per a persones i entitats que prestin el servei d’intermediació entre propietaris i clients. En particular, les persones o entitats constituïdes com a plataformes col·laboratives que mitjanciïn en la cessió d’ús i tinguin la consideració de prestador de serveis de la societat de la informació.

La informació a subministrar haurà de contemplar la identificació del titular de l’habitatge, la del titular del dret en virtut de com se cedeix l’habitatge (si és diferent del titular de l’habitatge) i de les persones o entitats cessionàries, la identificació de l’immoble amb especificació de la referència cadastral, si escau i una referència del nombre de dies de gaudi de l’habitatge amb finalitats turístiques i de l’import percebut.

Les mesures del Ministeri d’Hisenda se sumen a les que ha emprès el Govern per controlar el lloguer vacacional. Fa dues setmanes, la conselleria de Turisme va donar l’ordre d’obrir, amb caràcter d’urgència, expedients sancionadors contra Airbnb i TripAdvisor per lloguer turístic il·legal. A dia d’avui, encara trobam plataformes amb anuncis d’habitatges destinats al lloguer turístic que no mostren la llicència o anuncis en què s’ofereix el lloguer d’una caravana a un espai natural de Llubí. Costa 30 euros la nit, això sí, no té aigua calenta. S’han de dutxar a fora i adverteix que a dins hi ha un wàter només per orinar.

L’Agència Tributària va introduir com a novetat a la Campanya de la Renda de 2015 l’advertiment al contribuent sobre anuncis de lloguer d’immobles en diferents mitjans publicitaris, inclòs Internet, i recordava que si es percebien ingressos per aquest concepte, s’havien de declarar.

El control sobre els lloguers no declarats és un dels principals objectius que cada any es marca l’Agència Tributària.

Així, durant el passat exercici la AEAT va avisar a un total de 21.500 contribuents dels quals tenia constància d’haver llogat un immoble, i que, per tant, havien d’incloure els diners que haguessin rebut per aquest concepte a la seva declaració.

 

Un nou article, el número 54 

El decret que ultima Hisenda introdueix un nou article que modifica el Reglament General de les actuacions i procediments de gestió i inspecció tributària. En la redacció del nou art.54 s’entén per ús turístic d’un habitatge “la cessió temporal de la totalitat d’un immoble moblat i equipat en condicions d’ús immediat, qualsevol que sigui el canal a través del com es comercialitzi o promocioni, i realitzada amb finalitat lucrativa i onerosa”.

Queden exclosos d’aquest concepte, els allotjaments turístics que es regeixen per la seva normativa específica , el dret d’aprofitament per torn de béns immobles i els lloguers d’habitatge, definits en la Llei 29/1994 de 24 de novembre, d’Arrendaments Urbans, i el subarrendo parcial d’habitatge.

 

Reaccions del lobby turístic 

El ‘lobby’ turístic, que agrupa a una trentena d’empreses turístiques, ha assenyalat que la realitat de moltes destinacions turístiques espanyoles (Barcelona, Madrid, Sant Sebastià, València o Palma) han experimentat un creixement descontrolat dels habitatges d’ús turístic “emparades per les noves plataformes tecnològiques”, i subratlla que és el principal factor determinant de la congestió turística que ha donat lloc a una contestació social.

 El Govern expedientarà Airbnb i TripAdvisor per no complir amb la llei de lloguer turístic

 
El pla d’allotjaments reservarà 30.000 places per a lloguer turístic a Mallorca

 
La majoria d’anuncis de pisos turístics resten a les webs sense canvis

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les Pitiüses han estat les illes més triades de les Balears pel turisme nacional

Segons Logitravel, Eivissa ha tingut un creixement del 14% i Formentera del 7%

Un 30% de locals de restauració han tancat des que va començar la pandèmia

Un d'aquests casos és el d'en Francisco que el dia 30 de novembre abaixarà la persiana del seu local

Algaida i Porreres uneixen forces per potenciar el petit comerç

Els dos municipis faran formacio perquè es millori la presència a internet i xarxes socials

Les claus sobre el projecte d’ampliació que vol fer AENA a l’aeroport de Palma

En el projecte final AENA elimina 8 posicions d'aparcament en remot, és a dir, sense finger, per compensar aquestes vuit...